Hercegovina Vijesti

Saborna crkva u Mostaru ponovo svijetli

Rasvjeta na Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru ponovo svijetli i u noćnim časovima upotpunjava panoramu grada Mostara, nakon što je odlukom gradonačelnika Marija Kordića priključena na javnu rasvjetu.

”Po zahtjevu Srpske pravoslavne crkve i po dobivenoj saglasnosti gradonačelnika, izvođaču radova JP Komunalno je upućen Nalog br. 15/22-priklj-JR-VO od 19/10/2022. godine za postupanje po zahtjevu i priključenje novoizgrađene rasvjete i iluminacije objekta Pravoslavne crkve na postojeću mrežu javne rasvjete”, naveli su iz odjela za privredu, komunalne i inspekcijske poslove Gradske uprave Mostara u odgovoru na naše pitanje da li će crkva biti priključena na javnu rasvjetu.

Iz Crkvene opštine Mostar naveli su da su zahvalni Gradu Mostaru na razumijevanju i otklanjanju problema koji se pojavio.

Crkva je u oktobru bila u potpunom mraku, što je izazvalo čuđenje građana Mostara koji su već navikli da ova građevina svijetli iznad grada.

Starješina Saborne crkve Svete Trojice sveštenik Duško Kojić tada je kazao da je crkva već desetak dana u mraku zbog nemogućnosti Crkvene opštine da plaća previsoke račune za osvjetljenje. On je podsjetio da su svi veliki vjerski objekti u Mostaru priključeni na javnu rasvjetu i da postoji obećanje da će biti i Saborna crkva.

Na Sabornoj crkvi, koja je jedan od simbola ovoga grada, prošle godine, kada su završeni građevinski radovi djelimično je  postavljena iluminacija od tada je svojom ljepoto u noćnim satima plijenila pažnju i Mostarac i turista. Na crkvi, koja se nalazi na uzvišenju iznad grada, prošle godine postavljena je trećina dekorativne rasvjete, ali je i to dalo čaroban izgled i crkvi i gradskoj panorami.

Obnova Saborne crkve Svete Trojice je u zastoju zbog nedostatka sredstava.

Nakon završetka grubih građevinskih radova ostaje još ogromni posao da crkva bude onakva kakva je i bila.

”Uradili smo pripremu projektne dokumentacije za parter, a čeka se urbanistička suglasnost i potrebna sredstva. Potrebno je i da se završi rasvjeta i tu čekamo pomoć Grada Mostara. Potom da se radi dvorište, kapije, česme, horitkultura. U unutrašnjosti crkve treba da se uradi pod, te freskopis za koji će sigurno biti potrebno pet do osam godina”, kaže Kojić.

Priloge za obnovu su davali mnogi vjernici, ne samo Srbi, već i Bošnjaci i Hrvati. Najviše sredstava izdvojile su Vlade Republike Srbije i Republike Srpske.

Saborna crkva Svete Trojice zapaljena je 15. juna 1992. godine, a potom minirana i srušena do temelja. Njena obnova počela je 2010. godine. Nažalost, ovo je jedini veliki vjerski objekat u BiH koji još nije obnovljen, iako je od rata prošlo 27 godina. Saborna crkva u Mostaru nacionalni je spomenik i jedan od simbola grada na Neretvi.

 

 

Izvor: Top portal 

BONUS VIDEO

Slični članci

Superstar 3 od sada u Supernovoj: Svi klasici na jednom mjestu

Urednik

Najava – Konferencija beba 2024 u Trebinju

Urednik

Danas je Vidovdan, praznik u kojem se prepliću istorija i običaji

Urednik

Otvorena izložba „Misliti crtežom“

Urednik

Srpska bogatija za 14 novih stanovnika: U Nevesinju rodjena jedna beba

Urednik

Producent i DJ Vuk Milivojević je objavio konceputalni EP pod nazivom „Prije/Poslije Ponoći“

Urednik

„Elektroprivreda RS“ potpisala jedinstven Kolektivni ugovor za sve zaposlene

Urednik

Trebinje: Od 30.06. počinje regulisano ispuštanje vode

Urednik

Festival u Mostaru: “Vinski putevi Hercegovine”, predstavaljaju se i izlagači iz Trebinja

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više