Hercegovina Vijesti

Trebinje čeka još jedan spektakularni FIBA 3×3 turnir

Petu godinu za redom u Trebinju će biti održan FIBA 3×3 turnir u basketu. Teren će biti smješten u gradskom parku u samom srcu grada, tako da će svi posjetioci moći da uživaju u sportu i dobroj zabavi. 

Turnir počinje 18. avgusta nastupima juniora, a mi smo tim povodom razgovarali sa Nikolom Topalovićem, jednim od organizatora ovog turnira i trebinjskim basketašem.

Nikola Topalović

Od 2017. godine u Trebinju se organizuje basket turnir 3×3. Možeš li nam malo više reći o organizaciji ovog turnira?

Turnir počinje 18. avgusta utakmicama juniorskih selekcija, a  traje do 21. avgusta, gdje će u drugoj fazi igrati seniori. Na turniru u Trebinju obezbijeđen je visok nagradni fond u iznosu od 3000 KM  za osvojeno prvo mjesto, odnosno 2000 za drugo. Ovaj događaj privlači veliku pažnju, kako građana Trebinja, tako i svih posjetilaca, a to je i zbog same lokacije u gradskom parku.

Na koji načiin se ekipe mogu prijaviti na učešće na turniru? Postoji i sajt Trebinje 3×3.

Seniorske prijave idu preko FIBA-događaja, a juniori se mogu prijaviti putem društvenih mreža.

Koliko ovakav događaj privlači pažnju Trebinjaca?

Na turniru učestvuje preko 100 basketaša iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona. Prema našim procjenama turnir posjeti nekoliko hiljada ljudi. A samo finalno veče, očekujemo da će, kao i prethodnih godina, posjećenost biti jako velika, i da će se okupiti skoro dvije hiljade ljudi.

Plakat Trebinjskog 3×3 turnira

Peta je godina organizacije ovog događaja. Koliko je teško organizovati takmičenje? Posebno je zanimljivo to što je smještaj za učesnike besplatan.

Cilj nam je bila, prije svega, popularizacija basketa u Trebinju, te smo zato i omogućili svim klincima besplatnu prijavu za učešće.  Pored sportske priče koju svaki turnir nosi sa sobom, nama je cilj da to bude turistička priča. Jedna mala organizacija uspjela je da Trebinju donese preko 80 noćenja, a najbolji način da privučete sve ljude u ljetnoj sezoni jeste upravo besplatan smještaj. Finansije su uvijek izazov, ali smo ovaj put imali dobru podršku sponzora. Većina naše podrške zasnovana je na ljudima iz privatnog sektora.

Ideja je potekla od čuvenog basket-terena na Ložioni. Nedavno je izgrađen i novi teren. Koliko trenutno igra na otvorenom privlači omladinu?

Taj teren je bio naša inspiracija u prethodne četiri godine. Meni kao basketašu, čovjeku koji živi na Ložioni, izuzetno je drago što je teren napravljen jer je prostor starog terena ujedno i parking, pa je bilo nemoguće da se tu nesmetano igra basket ili neki drugi sport. Meni je iskreno žao što teren nije ostao na staroj lokaciji i mislim da se moglo naći bolje rješenje. Najvažnije od svega je to da je on izgrađen i da ima prostora za basket i druge sportove, a u vremenima koja dolaze uvijek postoji mjesta za unapređenje.

Stari teren u naselju Ložiona

Na novom terenu nema osvjetljenja u večernjim časovima?

Mislim da je dobro što nema osvjetljenja, jer je teren izgrađen u naseljenom mjestu pa bi tim ljudim san bio uskraćen i da bi kvalitet života bio značajno smanjen. Basket se igra do sumraka, a Ložiona skoro čitav dan ima prirodni hlad na novom terenu, čak i u najtoplijim dijelovima dana. Djeca to koriste, pa se igraju i u onim dijelovima dana kada ljudi treba da odmore, i bilo bi zaista previše da se sve to nastavlja i u večernjim časovima, odnosno kada padne mrak.

Novi sportski teren u naselju Ložiona

Da li će se taj teren održati i možda unaprijediti u narednim vremenima?

Siguran sam da će se unaprijediti. Grad Trebinje je pokazao da ima volje i želje da se prave sportski tereni u svim naseljima u gradu, gdje god je to moguće, što ja naravno podržavam. Važno je da ustvari da Ložiona ima sportsko igralište, da ona bude ono što je bila svih ovih godina i da se to njeguje, i da se prosto održi ta tradicija.

Smatraš da će basket i mali fudbal biti u budućnosti sportovi koji će preuzeti inicijativu i možda sa trona zbaciti klasični fudbal i košarku, zašto?

Dolaze generacije koje nemaju toliko pažnje koju smo mi imali kako bi mogli da jednu utakmicu gledaju par sati. Sve u masovnim komunikacijama se svodi na brze i kratke forme i iz toga crpim svoje mišljenje.

Mislim da će to biti veliki izazov za tradicionalne sportove i da će prevladati zapravo amaterski sportovi zbog brzine modernog života.

 

 

 

Padrino, avgust 2022. 

 

 

BONUS VIDEO

Slični članci

„Đurologija” do posljednjeg mjesta napunila pozorišnu salu KC Trebinje

Urednik

Prilika za posao u Trebinju: MaxBet grupaciji potreban serviser

Urednik

Prodaje se stan 74 m2 na unikatnoj lokaciji u Trebinju

Urednik

Turneja od 50 koncarata: „Bijelo dugme“ najavilo koncert i u Trebinju 3. avgusta

Urednik

U Bileći promovisana knjiga „Poziv“ autorke Radmile Šinik

Urednik

Na izgradnji HE „Dabar“ angažovano 100 kineskih radnika

Urednik

Večeras u Trebinju nastupa Branko Đurić Đuro u njegovoj „Đurologiji“

Urednik

Potrebne spremačice za održavanje vila na Ivanici i osoba za održavanje bazena

Urednik

Supernova otvara novo prodajno mjesto u Trebinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više