Hercegovina Vijesti

U Beogradu otvorena izložba ,,Vez i zlatovez iz fundusa Muzeja Hercegovine u Trebinju“

U utorak, 7. februara, u Etnografskom muzeju u Beogradu, otvorena je izložba ,,Vez i zlatovez iz fundusa Muzeja Hercegovine u Trebinju“.

Tijana Čolak-Antić Popović, direktorka Etnografskog muzeja pozdravila je prisutne i zahvalila se Muzeju Hercegovine u Trebinju što je beogradskoj publici omogućio da se upozna sa tradicionalnim tehnikama ukrašavanja tekstila karakterističnim za Hercegovinu.

Ivana Grujić, direktorka Muzeja Hercegovine u Trebinju, pozdravivši prisutne, osvrnula se na višedecenijsku saradnju dva muzeja. Posebno je istakla pomoć stručnog tima Etnografskog muzeja, predvođenog Bratislavom Vladić Кrstić i Brankom Borojević Džokić, koji je 1997. godine realizovao stalnu etnološku postavku ,,Narodni život i kultura Srba u Istočnoj Hercegovini u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. vijeka“.

Ova izložba i nakon 25 godina od otvaranja privlači pažnju svih posjetilaca Muzeja Hercegovine u Trebinju. Govoreći o izložbi ,,Vez i zlatovez iz fundusa Muzeja Hercegovine u Trebinju“, gđa Grujić je rekla da je glavni cilj ove izložbe da široj javnosti predstavi predmete ukrašene vezom i zlatovezom, kao vrlo atraktivnim načinom ukrašavanja odjeće i upotrebnih predmeta i na taj način pokaže veliko bogatstvo hercegovačkog podneblja, kada je etnologija u pitanju.

Božana Đuzelović, viši kustos etnolog, koja je i autor izložbe, govorila je o samoj izložbi, ističući posebne uslove u kojima su ovi predmeti rađeni. Takođe, gđa Đuzelović je predstavila i tehnike veza kojim su ukrašeni dijelovi narodne nošnje, ističući pokrstice ili ošvice kao način vezenja karakterističan za Hercegovinu. Posebno se osvrnula na dijelove bošnjačke nošnje koja se veže za svadbene običaje, kao najbolji primjer zlatoveza koji se čuva u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Akademik prof. dr Milovan Pecelj, osvrćući se na bogatstvo koje čuva Muzej Hercegovine u Trebinju, naglasio je značaj ovoga muzeja kao jedne od vodećih kulturnih ustanova Republike Srpske i proglasio izložbu otvorenom.

 

 

Padrino, februar 2023.

BONUS VIDEO

Slični članci

Najbogatiji srpski investitor odustao od ulaganja u RS

Urednik

Maslinarstvo u Hercegovini sve popularnije; U Manastiru Žitomislić 45 novih stabala

Urednik

Dječacima najzanimljivija „stop“ palica

Urednik

Hotel Aćimović zapošljava: Otvorene pozicije recepcioner, kuvarica, sobarica, portir

Urednik

Kako da škole postanu bezbjedna mjesta za đake

Urednik

Javni sektor u Srpskoj se pobunio, zbog rasta minimalca traže veće plate

Urednik

Osumnjičeni za krađu uglja u Gacku

Urednik

Servisne informacije za srijedu, 21. februar

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje danas?

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više