Ova manifestacija odavno je prerasla u regionalnu tradiciju okupljanja vinara, vinskih znalaca i hedonista iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i šire, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.
Iz Komore, koja rukovodi projektom „Vinska cesta Hercegovine“, naveli su da je od 2017. godine „Salon“ ugostio više od 10.000 posjetilaca, vinskih turista, novinara i profesionalaca koji u žilavki prepoznaju autentičan izraz hercegovačkog podneblja.
Potvrđujući značaj ovog događaja u vinskom kalendaru jugoistočne Evrope i ove godine svoje prisustvo najavili su novinari iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije i Austrije.
Na prošlogodišnjem izdanju „Salona žilavke“ predstavile su se 24 vinarije koje su izložile oko 100 etiketa žilavke, od svježih i mladih vina do kompleksnih kupaža u kojima žilavka čini najmanje 50 odsto sadržaja, a među učesnicima su bili renomirani proizvođači koji su utkali znanje i karakter u svaku bocu.
Iz Komore su istakli da „Salon žilavke“ nije samo vinsko okupljanje, već i gastronomska pozornica na kojoj rame uz rame s vinarima stoje proizvođači hercegovačkog sira i pršuta, a posljednjih godina i maslinovog ulja.
Ove godine se očekuje još bogatije predstavljanje hercegovačkog maslinarstva, odnosno najznačajnijih uljara Hercegovine.
„Vinska cesta Hercegovine“ je kulturna ruta koja obuhvta viševjekovnu tradiciju proizvodnje vina u regiji Hercegovine.
Proizvođači vina „Vinske ceste Hercegovine“ stekli su međunarodnu prepoznatljivost kroz autohtone sorte vina žilavke, blatine, vranca i trnjaka.
Vinarije su najvidljiviji dio „Vinske ceste Hercegovine“, ali ona uključuje i mnoge prirodne atrakcije, bogato kulturno nasljeđe, gastronomsku ponudu i jedinstvenu kulturu gostoprimstva.
„Vinskom cestom Hercegovine“ rukovodi Spoljnotrgovinska komora, koja je partner manifestacije, u saradnji sa Trebinjem, Ljubuškim, Čitlukom, Mostarom, Čapljinom i Stocem.
„Sajam žilavke“ počinje u 19.00 časova, dok je „after party“ u 23 časa u Destileriji, aperitivo baru i shopu u Zasad polju uz nastup Nene Murića i benda.
Padrino / RTRS