Hercegovina

VIDEO / Ljubinje: Luk postao dominantna poljoprivredna kultura

Umjesto duvana, decenijama dominantne poljoprivredne kulture na području Ljubinja, sada je to luk.

Ove godine, iako podaci još nisu komletirani, procjenjuje se da će bijelim i crvenim lukom biti zasađeno oko dvadeset pet hektara, gotovo deset odsto površine Ljubinjskog polja.

To je najviše u posljednjih deset godina.

Za proizvodnju luka poljoprivrednici se odlučuju zbog relativno povoljnih klimatskih uslova, solidnih prinosa i dobre prodajne cijene.

Slobodan Topalović već 7-8 godina luk uzgaja za tržište, a tokom marta zasadio je petnaest dunuma.

– To je najlakša prodaja, danas se izvadi, sutra odmah na pijacu, nema skladištenja, nema čuvanja – kaže poljoprivrednik iz Ljubinja Slobodan Topalović.

Proizvođači posebno ističu prošlu godinu, kada se tražio kilogram više, cijena 1,30-1,50 feniga po kilogramu.

Potražnja i cijena varira od godine do godine, spušta se čak do 50 feniga. Ova godina, sad je izvjesno, za Ljubinje će biti rekordna.

– Zadnjih godina se sadi luk, kada je smanjena površina pod duvanom, narod traži kulture koje bi zamijenile duvan..sadi se iz razloga što je luk lani prodat po povoljnoj cijeni – rekao je šef Odsjeka za privredu, opština Ljubinje Dragoljub Sorajić.

– Zemljište je dobro, treba ga dobro nađubriti, tretirati, zemljište pogodno za proizvodnjui može se dobro proizvesti luk – dodao je poljoprivrednik Stefan Pepić.

Površine pod lukom i proizvedene količine manje su u odnosu na optimalne, zato što u Ljubinjskom polju ne postoji mogućnost navodnjavanja.

– Na kilogram sjemena bilo 17-20 kilograma, kad su malo sušnije godine, bilo godina 30-35 kg, negdje i 40 ako je sušna, onda je slabije, ako ima kiše bolji je prinos – kaže poljoprivrednik Slobodan Topalović.

Otkupa nema, pa svi viškovi završe na veletržinici ili na zelenim pijacama u Hercegovini. Ulaganja po dulumu je od 800 do 1100 maraka.

– To sve mašinski radim, sadim, kopam, prskam, obrađujem, nema puno posla, kad dođe vađenje i čišćenje, onda je to sezonski posao. To je pakovanje, čišćenje, slaganje u vreće, ima posla dvadeset dana do mjesec zavisi od količine – dodao je Topalović.

Prema podacima oko osamdeset porodica odlučilo se za uzgoj luka.

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

„Đurologija” do posljednjeg mjesta napunila pozorišnu salu KC Trebinje

Urednik

Prilika za posao u Trebinju: MaxBet grupaciji potreban serviser

Urednik

Prodaje se stan 74 m2 na unikatnoj lokaciji u Trebinju

Urednik

Turneja od 50 koncarata: „Bijelo dugme“ najavilo koncert i u Trebinju 3. avgusta

Urednik

U Bileći promovisana knjiga „Poziv“ autorke Radmile Šinik

Urednik

Na izgradnji HE „Dabar“ angažovano 100 kineskih radnika

Urednik

Večeras u Trebinju nastupa Branko Đurić Đuro u njegovoj „Đurologiji“

Urednik

Potrebne spremačice za održavanje vila na Ivanici i osoba za održavanje bazena

Urednik

Supernova otvara novo prodajno mjesto u Trebinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više