Hercegovina

VIDEO / Trebinju nedostaju sezonski radnici

Ljetnja sezona uveliko je počela, a sa njom i vrijeme sezonskih poslova. Konobari, kuvari i šankeri trenutno su najtraženiji radnici na jugu Srpske. Odlazak radnika u Hrvatsku i Crnu Goru, svake godine stvara probleme trebinjskim ugostiteljima.

Kao što se moglo i očekivati, i ove godine najveća potražnja je za sezonskim radnicima u ugostiteljskom sektoru. Јoš od aprila, trebinjski ugostitelji traže radnike, naročito konobare.

Branka Ilić, direktor hotela u Trebinju, kaže da je akcenat na stalnom radnom odnosu, ali kada počne sezona potrebno je i više  sezonskih radnika, prvenstveno konobara. Napominje, da bi bilo poželjno kada bi bilo više zainteresovanih za sezonski rad u kuhinji.

Za sezonski posao prioritet je bolja plata i što bolji uslovi za rad, što svakako Dubrovačka rivijera i nudi. Sara Sekulović iz Trebinja, zbog primamljivije ponude, već drugu sezonu radi u Dubrovniku.

– Ljudi dolaze sa svih strana, zadovoljni su i vraćaju se godinama. Dok čekam da se zaposlim u struci, ovo mi je dobrodošlo da više zaradim – rekla je Sara Sekulović za RTRS, sezonski radnik.

Međutim, ima i onih koji sezonu ipak odluče da odrade u svom gradu. Prije par dana dvadesetdvogodišnja Tamara Mihojević počela je da radi u trebinjskom restoranu, kao sezonac. Uslovima i platom je zadovoljna.

– S obzirom na to, da sam planirala da radim samo dva mjeseca, uslovi su odlični, zahvaljujući osoblju, gazdi i svima ostalima – kaže Tamara.

Trebinje cjenovno ne može da za sezonce parira uslovima koje ima Dubrovnik, ali nudi druge benefite za ostale radnike.

Јugoslav Deretić, vlasnik restorana, kaže da su nastojali da radnicima daju stalne ugovore o zaposlenju u zimskom periodu kada je znatno manji kapacitet poslovanja.

Pred sezonu stranice oglasa i društvene mreže preplavljene su oglasima ugostitelja. Uslov da bi se radnici zadržali, smatraju ugostitelji, je siguran posao, normalni uslovi za rad i pristojne plate.

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Vinarija Vera iz Trebinja među 45 nagrađenih na Decanterovom takmičenju 2024.

Urednik

Glumica Marija Vicković od ponedjeljka do petka u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Ne propustite nastup Emila Fetahovića u subotu veče u Kafeu „Poeta“

Urednik

Škola fudbala „Alfa“ ugostila djecu sa Kosova i Metohije

Urednik

Razvoj odbojke i opstanak Hercegovine: Sastanak Rodoljuba Draškovića i ŽOK Gacko “RD Swisslion”

Urednik

Bojan Marović naredne sedmice u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Trebinje: Sakupljači postali rijetkost kao i samoniklo bilje

Urednik

Trebinje i ove godine domaćin djeci sa Kosova i Metohije

Urednik

Lana Pudar u finalu Evropskog prvenstva u Beogradu

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više