Hercegovina Vijesti

Heroine iz Trebinja i Pala ovjekovječene u knjizi

U Trebinju je  promovisana knjiga „Heroine sa svetskim odličjem“, u kojoj autor Vladimir Mandić piše o srpskim dobitnicama medalje „Florens Najtingejl“.

Među 17 žena koje su se od 1919. do 2021. godine, na prijedlog Crvenog krsta Kraljevine SHS, SR Jugoslavije, Republike Srbije i Republike Srpske okitile ovom medaljom, bile su i trebinjska medicinska sestra Miholjka Janković i Ljiljana Gluhović sa Pala i obje su prisustvovale promociji ove knjige.

Miholjka Janković, penzionisana medicinska sestra ovo priznanje za svoj rad i zalaganje dobila je 2007. godine, a u knjizi je, kako je i sama rekla, opisano njeno učešće u proteklom ratu i četiri decenije predanog rada u sestrinstvu i drugim humanitarnim aktivnostima.

“Osim toga sam i 30 godina volonter u Crvenom krstu Trebinja i Crvenom krstu RS, preko 150 puta sam darovala krv, pa, iako u penziji, i dalje sam aktivna u Udruženju za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji ‘Sonata’ iz Trebinja, a da se ponovo rodim sve bih ponovila”, istakla je Janković.

Deset godina iza Miholjke ovo značajno svjetsko priznanje za humanitarni rad je pripalo i Paljanki Ljiljani Gluhović koja je prije rata radila u porodilištu u Sarajevu, a onda je izbjegla na Pale.

“Tu sam učestvovala u stvaranju ratne bolnice Koran, da bi nakon rata formirala Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama, a od 1996. godine radim u Crvenom krstu RS i za dvije godine ću u penziju”, kazala je na promociji Gluhović, napominjući da je za nju velika čast biti nosilac medalje “Florens Najtingel, ali se raduje i činjenici da se našao neko ko će to sve zabilježiti.

Autor knjige „Heroine sa svetskim odličjem“ novinar Vladimir Mandić preminuo je, nažalost, u januaru ove godine, ali je ovo djelo ostalo da živi i dostigne četvrto dopunjeno izdanje.

„Autor u knjizi kaže ‘iz daleka lepe žene, a izbliza ustanove’. Mislim da je ovo dosta jaka rečenica koja opisuje sve heroine. Svijet im je odao priznanje za plemenitost i požrtvovanje, dobrotu, hrabrost, staranje o ranjenicima i brigu o čovjeku u najtežim trenucima, ali im je odato priznanje i ovom knjigom“, navela je Marija Galić, predsjednik Udruženja medicinskih sestara i tehničara Kliničkog centra Srbije, koji su i izdavači.

 

 

Izvor: Vesna Duka, Nezavisne novine

BONUS VIDEO

Slični članci

Nestala Marija Spaić iz Trebinja, u toku potraga

Urednik

Naprava sa tajmerom eksplodirala ispred Bolnice u Trebinju

Urednik

Svjetski dan bez automobila – Učinimo nešto dobro za našu planetu

Urednik

Poziv vjernicima na doček patrijarha u subotu u 19 časova i na liturgiju u nedjelju u 9 časova

Urednik

Spasavanje sela i očuvanje porodice: Srbija mladim bračnim parovima kupuje kuće i imanja

Urednik

Drapić: U Ljubinju otvorena radna mjesta, a realizuju se i infrastrukturni projekti

Urednik

Bolan početak školske godine: Iz “Ribnikara” se ispisalo 60 učenika, niko nije htio da bude direktor

Urednik

Cijene svadbenih proslava veće za oko 30 odsto nego prošle godine

Urednik

Krivična prijava protiv šest osoba za kopanje tunela do zgrade Višeg suda u Podgorici

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više