RS i BiH Vijesti

Izvisili radnici u manjim opštinama

Plate u ovoj godini rasle su zaposlenima u javnom sektoru na republičkom nivou, ali i u većim lokalnim zajednicama, dok promjena na platnim listama jedino nije bilo radnicima u pojedinim opštinama koje spadaju u kategoriju nerazvijenih.

Od početka 2023. godine najavljen je i dodatni rast plata od pet odsto zaposlenima u republičkim institucijama čija je plata ispod prosječne. Međutim, iako u pojedinim manjim lokalnim zajednicama ove godine nije povećana plata, to nije planirano ni za iduću godinu.

Sindikat uprave RS je polovinom godine pokrenuo inicijativu da bude povećana plata radnicima i u jedinicama lokalne samouprave.

– Plata je porasla radnicima u republičkim institucijama, ali i većim opštinama i gradovima. Oni su to korigovali kroz povećanje cijene rada i povećali su plate. Za sada nisu jedino povećane plate u pojedinim nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama jer one nemaju dovoljno velik prihod od PDV-a – rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Sindikata uprave Božo Marić.

Naglasio je da će, čim bude formirana nova vlada, od premijera Radovana Viškovića tražiti da mijenjaju kolektivni ugovor i da bude povećana cijena rada.

– To ću zahtijevati iz prostog razloga jer pojedini u jedinicama lokalne samouprave neće da prate politiku koju sprovodi republička vlast, a trebalo bi, jer troškovi života ne rastu samo u Banjaluci, već i u ostalim opštinama i gradovima – zaključio je Marić.

U opštini Novi Grad, koja spada u kategoriju nerazvijenih, navode da bi bilo dobro povećati plate, ali da trenutno stanje prihoda i sama projekcija budžeta za iduću godinu ne uključuju nikakvo povećanja plata.

– Prihodi su ograničeni. Osim redovnih stavki u budžetu, za iduću godinu moramo obezbijediti novac i za socijalnu zaštitu, ali i za određeni dio investicionih ulaganja kako bismo obezbijedili kakav-takav razvoj. Ako u toku godine budu uvećani prihodi, rado ćemo povećati plate radnicima – rekao je “Glasu Srpske” načelnik Novog Grada Miroslav Drljača.

Ista situacija je i u opštini Kostajnica, koja je takođe svrstana u isti koš kada je riječ o kategorizaciji lokalnih zajednica. U ovoj lokalnoj zajednici navode da nije bilo povećanja plata, ali da su radnicima ove godine dali regres, koji nisu imali prethodnih godina.

– Ni u nacrtu budžeta za iduću godinu nije planirano nikakvo povećanje plata. Taj dokument još nije usvojen, pa ćemo vidjeti šta će biti – rekao je “Glasu” načelnik Kostajnice Nikola Janjetović.

Načelnik Višegrada Mladen Đurević je naveo da je bilo nekih usklađivanja u toku godine kada su u pitanju plate zaposlenih u lokalnoj administraciji, te dodao da će i ubuduće izlaziti u susret zaposlenima.

Raspodjela PDV-a

Predstavnici Saveza opština i gradova RS najavili su da će ponovo na dnevni red staviti pitanje raspodjele prihoda od PDV-a lokalnim zajednicama.

– Od novog rukovodstva Vlade Srpske tražićemo da sjednemo za sto i aktuelizujemo ponovo pitanje raspodjele prihoda od PDV-a. Tražićemo da manje opštine dobiju veći dio novca od PDV-a i time omoguće jaču finansijsku stabilnost – rekao je ranije “Glasu” predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Cunami ruši tursku obalu nakon zemljotresa

Urednik

„Moguće širenje energije od zemljotresa, ali ne treba paničiti“

Urednik

Nataša Bekvalac i Tanja Savić u Gradu Sunca

Urednik

Novi razorni zemljotres: U Turskoj zabilježen potres jačine 7,8 stepeni

Urednik

Odbijen zahtjev Unije poslodavaca Srpske za ukidanje minulog rada na najnižu platu

Urednik

Cijene nafte porasle nakon prošlosedmičnog pada

Urednik

Haotično veče u Budvi i Herceg Novom: Olujni vjetar oborio kran, nosio krovove, lomio rasvjetu i drveća

Urednik

Evo gdje se nalazi BiH na spisku zemalja svijeta prema broju pušača

Urednik

Trebinje: Bankarski službenik prebacivao novac klijenata članovima porodice

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više