RS i BiH Vijesti

Kako TikTok izazovi utiču na djecu i mlade?

Često možemo pročitati o posljedicama koje TikTok aplikacija ima među osnovcima. Posljednji slučaj, o kome se u javnosti govori, iznesen je jučer na Susretima pedagoga u Tesliću, kada je kazano kako se tijekom izazova pod nazivom „krvav novac“ osmero djece ozlijedilo. 

Tik tok izazov „krvav novac“ posljednji je u nizu zabilježenih među djecom. Osam maturanata osnovne škole u Stanarima povrijedilo se tokom izvođenja ovog izazova. Ovo je samo potvrdilo ranija upozorenja iz škola kako je internet nasilje među osnovcima u velikom porastu.

Učenici su, u skladu sa postupcima, upućeni na savjetodavni rad sa pedagogom, odnosno sa disciplinskom odgovornošću koji takav prekršaj nosi, ali cilj nije samo kazna za te učenike već da shvate šta je za njih ispravno, a šta pogrešno.

Dok se korištenje TiKToK aplikacije u posljednje vrijeme djelimično zabranjuje, bar u u pojedinim evropskim zemljama, kod nas o tome za sada nije bilo govora.

Kako stvari stoje, roditelji su i dalje prvi koji moraju povesti više računa o tome kako njihova djeca koriste internet.

U RS su predavanja djeci ranije držali i predstavnici MUP-а i davali određene savjete o ponašanju na internetu.

Međutim, na relaciji roditelj – škola – društvo očito je komunikacija negdje zakazala. Posljednjih mjeseci moglo se čuti da je internetsko nasilje povećano u gotovo svim školama, te da je najviše prisutno među djecom uzrasta od 12 do 14 godina.

Više u prilogu:

Dovoljno je tako da se vratimo na početak naše priče: U osnovnoj školi u Stanarima istraživanje je pokazalo da je 76 odsto djece učestvovalo u nekom od TikTok izazova.

 

Izvor: BHRT

BONUS VIDEO

Slični članci

Mostar: Nestao Bruce Lee

Urednik

Hrvatska trenutno favorit za pobjedu na Evroviziji: Evo na kojem mjestu je Srbija

Urednik

Teja Dora će predstavljati Srbiju na „Evroviziji“ u Malmeu

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje danas?

Urednik

Čast i privilegija: Trener Leotara u stručnom štabu Srbije

Urednik

Mlijeko u BiH dva puta skuplje nego u Hrvatskoj, a maslac čak tri puta

Urednik

Učenik napao nastavnika u školi u Crnoj Gori

Urednik

Trebinje nizom aktivnosti njeguje sjećanje na vladiku Atanasija

Urednik

Agencija za statistiku BiH: U 2023. registrovano više od 1,2 miliona vozila

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više