RS i BiH Vijesti

Ko u BiH plaća skuplje hljeb, ko brašno, piletinu ili smrznuti grašak

Da li je jeftinija hrana u Republici Srpskoj ili Federaciji BiH? Ko skuplje plaća brašno i ulje, a ko meso, mortadelu ili mlijeko? Po analizi Vlade RS, cijene kod nas su niže. Ali ne sve.

Postavlja se logično pitanje ima li ovakva analiza smisla ako se zna da u jednom gradu ili opštini cijene variraju od marketa do marketa, pijace, lokalne prodavnice. Naprimjer, u Banjaluci ćete litru mlijeka, pavlake ili pakovanje tjestenine istog proizvođača platiti različito u zavisnosti od mjesta kupovine.

Naprimer, i hljeb u Banjaluci je skuplji nego u Bijeljini, a u Bijeljini gorivo jeftinije nego u Federaciji. Ali, da se vratimo na analizu, odnosno cijene osnovnih životnih namirnica.

akcija društveno odgovorni , cijene hrane i pića
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Spisak obuhvata 36 artikala, među kojim su voće i povrće, smrznuti i suhomesnati proizvodi, meso, kafa, šećer… Generalna ocjena je da su cijene niže u Srpskoj nego u Federaciji BiH. Naprimjer, kilogram hljeba od brašna tip 500 u Srpskoj košta 3,15 KM, a u FBiH 3,82 KM. Ali je kilogram istog brašna u Federaciji jeftinije za pet feninga (košta 1,29 KM) nego u Srpskoj.

U Federaciji BiH, pokazalo je poređenje cijena, jeftiniji je pasulj koji košta 5,78 maraka, dok je u Srpskoj 6,50 maraka. Kilogram kačkavalja skuplji je u Srpskoj nego u Federaciji. U Srpskoj košta 17 maraka, a u FBiH 15,94. Stanovnici Srpske za razliku od stanovnika Federacije BiH skuplje plaćaju litar ulja, te kilogram šećera i kafe.

cijene životnih namirnica
FOTO: SRNA

Međutim, kilogram pilećeg filea u Srpskoj košta 12,5 KM, dok je u FBiH 15 KM. Cijena zamrznutog graška u Srpskoj iznosi pet, dok je u FBiH šest maraka, dok riža u Srpskoj košta 4,20, a u FBiH 5,03 marke.

Takođe, u Srpskoj su jeftinije makarone, luk, mrkva, nekoliko vrsta voća. Jeftinije je i juneće i svinjsko meso bez kosti, viršle, mortadela, mlijeko, jogurt, jaje po komadu, so i mast. Ista cijena i u Srpskoj i u Federaciji je slatkog kupusa, zelene salate, krušaka, slanine i čajne kobasice.

-Razlika u cijeni za neke proizvode je u nekoliko feninga, osim za pasulj i kačkavalj. Cijene ostalih namirnica su približnih iznosa ili više u FBiH – pokazala je analiza Vlade RS. Treba napomenuti da najniža plata u Srpskoj iznosi 900, a u FBiH 619 KM.

Da li ove “razlike u cijeni” govore o kvalitetu života stanovnika Srpske ili Federacije BiH? Baš i ne, jer su razlike minimalne. A poznato je da su cijene u jednoj lokalnoj zajednici različite od mjesta do mjesta kupovine.

Razlika od nekoliko feninga u suštini ništa ne znači. Jer, mi možemo da poredimo i cijene u gradovima unutar Republike Srpske. Pa čak i u istom gradu cijene zavise od trgovačkih lanaca. Zato na ovom području ta poređenja nemaju puno efekta – ističe za Srpskainfo Jovan Vasilić iz Udruženje potrošači “Zvono” Bijeljina.

Poručuje kako je u Federaciji BiH gorivo skuplje nego u Bijeljini, ali i da u Bijeljini vekna hljeba od 600 gr košta od 1,60 do 1,80 KM, a u nekim mjestima u Srpskoj i više od dvije marke.

-U istom mjestu imamo različite cijene, a da ne govorimo o različitim mjestima. To je posljedica slobodnog formiranja cijena i jer nema ograničenja marži – naglašava on.

 

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Srpska bogatija za 25 beba

Urednik

Sergej Barbarez novi selektor BiH

Urednik

Nastavlja se ljeto u aprilu, do kada će biti toplo ?

Urednik

U Srpskoj rođeno 32 bebe: Bez poroda u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Smanjen izvoz meda u prošloj godini

Urednik

Univerzitetska bolnica u Foči ima novog direktora

Urednik

Sezona alergija stigla ranije nego prethodnih godina

Urednik

VIDEO / Sinu bivšeg golamana Leotara potrebno još 20.000 evra za liječenje

Urednik

Čudna boja Jablaničkog jezera, šta je uzrok ?

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više