Tromeđa Vijesti

Mala fešta od naranče 4. februara u Herceg Novom

Mala fešta od naranče je prva iz ciklusa Stađunskih fešti koju organizuje Udruženje Ruke, prvi put je održana u februaru 2015.

Zašto se svi u Herceg Novom rado odazivaju na ovu feštu?

Zbog toga, valjda, što je tada probudila uspavani duh Novljana, želju za okupljanjem, za druženjem na    otvorenim prostorima, ne samo ljeti nego i u vedrim  zimskim danima.

Zato, takođe, što mi u Novom volimo da se zabavljamo, ali i da budemo od pomoći drugima, razmjenjujemo ne samo ćakule nego i znanje, iskustvo i nadasve pozitivnu energiju.

Znanje o korišćenju plodova koji rastu svuda oko nas, jer smo okruženi bogatom prirodom, a uvijek ima neko ko zna nešto što mi ne znamo – to razmjenjujemo na feštama.

Zatim naranča je lijepa – i kao stablo sa krošnjom tamnozelenih listova i kontrastnih jarko narandžastih plodova i sami plodovi spolja, a i iznutra – nije čudo da su bili inspiracija slikarima, kompozitorima, piscima, pa su tako i nama.

Osma Mala fešta od naranče će se održati 4. februara u centru Herceg Novog uz gvožđa. Trajanje manifestacije je produženo do 16 časova, početak je u 10, sa nastupom mažoretki kluba “Lili”. Ako bude najavljeno loše vrijeme pomjeramo događaj za sedam dana, za subotu 11. februar, još uvijek prije glavne novske fešte – Praznika mimoze.

Očekujemo preko pedeset izlagača na Izložbi rukotvorina i domaćih proizvoda.

Kreativni ljudi iz Herceg Novog i drugih gradova Crne Gore, nerijetko i iz gradova regiona prihvataju da na poziv Udruženja Ruke prijave svoje rukotvorine, različite skoro umjetničke kreacije od primijenjene vrste, domaće proizvode – uslov je da dio asortimana posvete naranči.

Mala fešta od naranče 2019.

Uz izložbu u istom terminu planiran je nastavak veoma uspješne akcije u koju su uključeni restorani, keterinzi, pojedinci i organizacije DONATORSKA PRODAJA TORTI. Lani je sakupljeno 1277€ i uplaćeno Bolnici Meljine, za Porodilište. Na ovoj fešti donacije prikupljamo za Novu šansu u Novom, organizaciju koja se bavi stvaranjem mogućnosti za rad osoba sa invaliditetom uključujući u svoje aktivnosti i porodice OSI. U Novoj šansi imaju plan da u ovoj godini, nakon perioda kada su im aktivnosti bile usporene zbog pandemije, unaprijede aktivno djelovanje u zajednici i opreme svoj objekat za tu svrhu.

Tema za torte je naravno naranča – plod koji nas inspiriše i liječi od novembra do februara.
U akciji će nam se, prema dobrom iskustvu iz prethodne godine, pridružiti srednjoškolci sa profesorima da pomognu oko prodaje torti, a u pakovanju i degustaciji koristimo ekološku ambalažu, ostajući na liniji na kraju koje je cilj da budemo Zero Waste organizacija u cijelom nizu Stađunskih fešti.

Pozivamo ljubitelje starih dobrih ukusa, dakle tradicionalnih receptura, ali i savremenih poslastičarskih kreacija i često božanstvenih dekoracija kojima se divimo kao umjetničkim djelima, ali ih ipak na kraju pojedemo, kako i valja.

Mala fešta od naranče – H. Novi foto Boka News

Donatori su dakle ne samo oni koji torte prave nego i oni koji na dan fešte dođu da otkupe parče ili dva za taj dan ili više za cijeli vikend, porodicu ili preduzeće.

Neka Novljani i namjernici spreme takuline ili sitninu, ali najkrupniju – 2€!

Preduzetnici iz gimnazije će prebrojati prikupljeni novac i svi ćemo slaviti što smo zajednica koja se voli i pomaže.

Tako je vazda bilo i biće i na osmoj Maloj fešti od naranče.

 

 

 

Izvor: Boka News

BONUS VIDEO

Slični članci

Zbog klizišta obustavljen saobraćaj za teretna vozila na putu Foča-Goražde

Urednik

Srpska u vrhu najpoželjnijih zemalja za investiranje i turizam u Evropi (VIDEO)

Urednik

Danas završava SET, na rasporedu još tri panela

Urednik

Na današnji dan 1999. počelo NATO bombardovanje

Urednik

Optuženi za uvredu i klevetu prolaziće golgotu

Urednik

Zemljotres kod Banjaluke

Urednik

Servisne informacije za petak, 24. mart

Urednik

Drugi dan SET-a: Za nisku cijenu struje potrebno investirati u obnovljive izvore energije

Urednik

Starosne granice za penziju se polako, ali sigurno pomjeraju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više