RS i BiH Vijesti

Mljekari nezadovoljni podsticajima

Udruženje mljekara Republike Srpske nije zadovoljno raspodjelom sredstava za podsticaje iz agrarnog budžeta za ovu godinu. Ovih dana vijećali su i imaju svoje zahtjeve a oni su da premija za kravlje mlijeko bude 0,45 feninga po litru, da podsticaj za junice bude 900 maraka po grlu i da se ukinu količinski limiti.

“Kada je u pitanju proizvodnja ženskog priplogodnog materijala u odnosu na neke druge proizvodnje, pa čak i unutar govedarske proizvodnje kada je tov junadi u pitanju, za proizvedneo i utovoljeno june predložena je premija od 300 KM, a za odgojenu steonu junicu 200 KM zamislite kojeg apsurda. Da biste utovili june od 200 do 600 kg dovoljno je godinu dana. A da biste odgojili steonu junicu i imali je za tržište potrebno je najmanje 24 mjeseca”, izjavio je  Čedo Borojević, mljekar iz Šamca.

“Što se tiče ministarstva ne možemo se na njih žaliti, ne treba biti nečovjek, to su ljudi koji rade. Najbitnije je da oni onu premiju daju na vrijeme. Da je mala, jeste”, kaže Jusuf Muranović, farma „Muranovic“ Prijedor.

Zahtjevi mljekara su nerealni, odgovara ministar Savo Minić. Po njihovim željama u mljekarstvo bi otišlo oko 130 miliona maraka agrarnog budžet, što nije fer prema drugim poljoprivrednim proizvođačima, kaže ministar. U mljekarstvu se mora zavesti red, da znamo tačan broj muznih grl, količinu mlijeka, prosječnu mlječnost, izričit je Minić.

Često nam mljekari pričaju o nepravailnostima i prevarama u svojim redovima, ali bez konkretnih podataka. Želimo uvesti  sveobuhvatne kontrole, pričama stati u kraj i podržati proizvođača, kaže Minić.

“Mi nećemo samanjiti predviđena sredstva od 34 miliona maraka za mljekare, samo premiranje po litru i po grlu i kad utvrdimo sve te nepravilnosti na koje nam oni ukazuju, neće da kažu samo pričaju o nekim prevarama, sigurno je da naši mljekari, pošteni proizvođači, mi želimo da podstičemo proizvođača mlijeka, ne mljekare, ne udruženja, nego poštenogg proizvođača mlijeka. U ovom svemu je jedino regualrno do momenta dok se ne pomuze krava, onda kreću priče koje hoćemo da utvrdimo, da li su takve ili nisu”, kaže  Samo Minić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Mljekari najavljuju proteste ako se njihovi zahtjevi ne ispune. Ministar odgovara – doći ću da čujem u čemu je problem. Podsjeća da osim premije i podsticaja za muzno grlo, mljekari mogu da koriste i regresirano gorivo od 0,75 feninga po litri, 500 KM po hektaru pšenice, 250 maraka po hektaru ostalih strnih žita, subvencije za uvoz junica, podsticaj od 40 odsto za kapitalne investicije.

 

 

Izvor. ATV

BONUS VIDEO

Slični članci

U Muzeju Žitomislić predstavljena knjiga “Rijeke pune priča“

Urednik

U Bosni i Hercegovini u prošloj godini negativan prirodni priraštaj, minus 14.354

Urednik

Ponuda Srpske od danas na sajmu turizma u Zagrebu

Urednik

Zbog klizišta obustavljen saobraćaj za teretna vozila na putu Foča-Goražde

Urednik

Srpska u vrhu najpoželjnijih zemalja za investiranje i turizam u Evropi (VIDEO)

Urednik

Danas završava SET, na rasporedu još tri panela

Urednik

Na današnji dan 1999. počelo NATO bombardovanje

Urednik

Optuženi za uvredu i klevetu prolaziće golgotu

Urednik

Zemljotres kod Banjaluke

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više