Hercegovina Vijesti

Muzej Žitomislić ugostio izložbu o srpskoj crkvenoj štampi u BiH

Izložba pod nazivom „Srpska crkvena štampa u Bosni i Hercegovini u XIX i XX vijeku“ otvorena je u Muzeju Žitomislić u srijedu, 24. svibnja, u povodu obilježavanja Dana slovenske pismenosti.

Izložba je rezultat suradnje Fondacije Žitomislić s Arhivom SPC, pa su i sami autori izložbe direktor Arhiva Radovan Pilipović i đakon Nenad Idrizović, priopćeno je iz Muzeja Žitomislić.

Otvarajući izložbu arhimandrit Lazar Lazarević osvrnuo se na put i plemenitu misiju braće sv. Ćirila i Metoda, a potom i na crkvene časopise koji su bili predmet izložbe.

„Naš narod nikada ne bi odustajao od pismenosti i obrazovanja i kad god bi političke prilike makar malo dozvoljavale, želja i potreba za časopisom, knjigama i prosvjetom bi nadvladala. Ljudi na ovim prostorima su se pored svih nedaća koje su imali, borili da imaju svoj časopis i da pošalju poruke narodu i kroz sve to da se narod opismeni“, kazao je Lazarević.

Podsjećajući kako je ova tema naročito bitna za manastir Žitomislić u kome je osnovana prva škola za opismenjavanje djece. Lazarević je naglasio kako je tadašnji iguman osnivao škole gdje god je mogao i gdje su mu prilike dozvoljavale.

„Danas je bitno da je ova izložba ovdje gdje je ognjište te škole, kulture i civilizacije za naš narod“, istaknuo je.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i konzul Republike Srbije u Mostaru Vaso Gujić, a izložba će u Muzeju Žitomislić biti postavljena do 20. lipnja.

 

 

Izvor: BHRT

BONUS VIDEO

Slični članci

Evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

Urednik

Sutra „Dani košute“ i promocija domaćih proizvoda

Urednik

NATO: Spremni smo poslati još vojnika na Kosovo

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa do 1. juna

Urednik

Kad krenete na more u Hrvatsku, dočekat će vas još skuplje cigarete

Urednik

Mostarci i Bilećani ujedinjeni u pomoći Slobodi i Vjeri Vukosav

Urednik

U Srpskoj prošle godine živjelo 1,12 miliona stanovnika

Urednik

Oglas: Izdaje se atraktivan poslovni prostor, novogradnja, na Obali Luke Vukalovića

Urednik

Revizori našli brrojne nepravilnosti u Zavodu za zapošljavanje Srpske

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više