Hercegovina Vijesti

Najavljena obustava rada svih opštinskih ustanova u Bileći

Sve opštinske ustanove u Bileći iduće sedmice će obustaviti rad jer zaposlenima plate kasne više mjeseci, najavio je danas predsjednik Sindikalne organizacije organa opštinske uprave Nikola Lero, koji je uputio apel Vladi Republike Srpske za pomoć.

Lero je rekao novinarima da su opštinski radnici primili posljednju platu za oktobar, a ostali korisnici opštinskog budžeta za septembar, te da dugovanja iznose oko 1,1 milion KM.

“Najavili smo jedan vid protesta koji bi se održao 5. aprila gdje bi tražili rješenje ovog stanja”, rekao je Lero i dodao da radnici nisu u stanju da ispunjavanju osnovne egzistencijalne potrebe.

Načelnik opštine Bileća Veselin Vujović kaže da razumije radnike i da se ne može funkcionisati bez plata, ali da opština ne može izaći iz teške finansijske situacije bez pomoći Vlade Republike Srpske.

On kaže da je račun opštine Bileća trenutno blokiran u iznosu od skoro milion KM i da i mimo eventualnog štrajka radnika može doći do kolapsa u opštini, odnosno isključenja dop struje i slično.

“Nama Hidroelektrane na Trebišnjici duguju tri i po tranše, odosno nekih 643.000 KM. Tražili smo pomoć Vlade Republike Srpske i ima najava od premijera da će pomoći”, rekao je Vujović.

Direktor Dječijeg vrtića “Budućnost” u Bileći Mara Vojnović rekla je novinarima da su radnici ove ustanove nezadovoljni jer su posljednju platu primili za oktobar, ali se nada da će nadležni pronaći rješenje i da neće doći do štrajka zbog specifičnosti ovog posla.

“Do sada djeca nisu oskudijevala ni u čemu, sve je bilo po normativima, ali ako se nastavi ovako sigurno ćemo biti u problemima”, rekla je Vojnovićeva.

Radnik Vatrogasne jedinice u Bileći Dragan Vučinić rekao je novinarima da je posljednju platu primio za oktobar, a supruga koja je zaposlena u lokalnom radiju za septembar.

“U situaciji smo da razmišljamo o goloj egzistenciji. Mislim da trebamo skrenuti pažnju relevantnim republičkim institucijama da se uključe u rješavanje problema jer smo u suprtonom prepušteni sami sebi”, rekao je Vučinić.

 

Izvor: Nezavisne novine

BONUS VIDEO

Slični članci

U Mostaru održan Festival Vinske ceste Hercegovine

Urednik

Iz Kulturno sportskog centra Gacko najavljuju: Vaterpolo spektakl na jezeru Vrba

Urednik

Brojni kulturno zabavni programi duž hercegnovske rivijere

Urednik

Na programu 149. Nevesinjske olimpijade 50 disciplina, uvećan nagradni fond

Urednik

Ponovo stižu tropske noći

Urednik

Treći Vidovdanski turnir u Batkovićima završen trijumfom ekipe Kafe EKS

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 04-09. jula

Urednik

Book zona: Promocije knjiga i druženje sa autorima i na desetom „OK festu“

Urednik

Džudisti Leotara uspješno završili polaganje za pojas

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više