RS i BiH Vijesti

Najviše bh građana ne živi u Njemačkoj, već u ove dvije zemlje

U šest država svijeta živi skoro 1,3 miliona emigranata rođenih u Bosni i Hercegovini, pokazuju statistički podaci.

Zbog teškoća u praćenju emigracije s kojima se suočavaju sve zemlje u svijetu i nemogućnosti uspostave baza podataka o emigraciji, uobičajeno je da se za podatke o emigraciji koriste podaci o imigraciji i popisu stanovništva koje vode statističke agencije u zemljama prijema.

Podaci o emigrantima, odnosno iseljeništvu iz Bosne i Hercegovine, prema evidenciji i popisima stanovništva zemalja prijema, mogu se razvrstati u tri osnovne skupine: državljani BiH, osobe rođene u BiH i osobe bh. porijekla, što uključuje i njihove potomke

Tačni statistički podaci o ukupnom broju emigranata rođenih u BiH, bez obzira na njihovo sadašnjedržavljanstvo, u 53 zemlje svijeta iznosi 1.836.961, od čega u zemljama Evrope i Sjeverne Amerike živi 95% emigranata iz BiH, stoji u Migracionom profilu ya 2022. godinu.

Međutim, procjena ukupnog broja osoba bh. porijekla u svijetu je oko 2,2 miliona. Ovaj broj uključuje osobe rođene u BiH koje su napustile svoju zemlju i procijenjeni broj njihovih potomaka rođenih u zemljama prijema bez obzira koje državljanstvo imaju, a ne uključuje tzv. staru emigraciju.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice raspolaže samo djelimičnim podacima o broju potomaka, a procjene broja osoba bh. porijekla u svijetu su sačinjene na osnovu tih podataka i podataka i procjena kojima raspolažu diplomatsko-konzularna

predstavništva BiH, te agencije za statistiku i zavodi za popis stanovništva zemalja prijema.

„Posmatrajući porast ukupnog broj osoba bh. porijekla u periodu od 1990. do 2020. godine za određene države prijema (18 država) primjetni su određeni trendovi koji ukazuju koje države građani Bosne i Hercegovine najčešće biraju kao svoje odredište. Pored već utvrđenih trendova odlazaka u Njemačku, Austriju i Sloveniju, uočljivo je da se bh. emigranti odlučuju i za odlazak u zemlje Skandinavije – Švedska, Norveška i Finska koje imaju kontinuiran porast broja osoba bh. porijekla, odnosno onih koji su rođeni u Bosni i Hercegovini“ objavljeno je u dokumentu Ministarstva bezbjednosti Bosne i Herceogivne za prošlu godinu.

Najveći broj emigranata rođenih u Bosni i Hercegovini, prema referntim podacima UN-a za 2020. godinu živi u Hrvatskoj ( 381.100), Slijede Srbija sa 342.526, prema istom izvoru, zatim Njemačka 333.000, prema Federalnom statističkom uredu iz 2021. godine, pa Austrija sa 172.373 prema podacima Statističkog ureda Austrije.

U Sloveniji živi 122.235 bh emigranata a u Sjedinjenim Državama 104.136.

main image

Kada posmatramo ostatak Evropske unije, svakako je potrebno istaći da određen broj građana BiH bira Ujedinjeno Kraljevstvo i Republiku Irsku kao zemlje svog odredišta, obzirom da ove zemlje u prijeratnom periodu nisu tradicionalno bile odredište emigranata iz Bosne i Hercegovine.

Od prekookeanskih zemalja treba istaći Kanadu i Australiju gdje je u zadnjih 30 godina vidljiv kontinuiran rast broja osoba koje su porijeklom iz Bosne i Hercegovine

Status bh. iseljenika riješen je velikim dijelom kroz sticanje državljanstva zemlje prijema, stalnu ili privremenu dozvolu boravka.

U većini država već duži niz godina nema registrovanih osoba iz Bosne i Hercegovine sa izbjegličkim statusom. Većina njih se integrisala u zemljama prijema. Prema posljednjim podacima UNHCR-a25 u svijetu je u junu 2022. godine registrovano 18.176 osoba iz Bosne i Hercegovine sa izbjegličkim statusom.

Broj državljana Bosne i Hercegovine, sa stalnim ili privremenim boravkom, prema dostupnim podacima za četrnaest država prijema, iznosi 494.132, a kako je to predstavljeno u tabeli 35. Ovaj broj predstavlja bh. državljane koji imaju samo državljanstvo Bosne i Hercegovine i koji nisu stekli državljanstvo države prijema, niti imaju dvojno državljanstvo.

 

 

Izvor: Buka

BONUS VIDEO

Slični članci

Crveno svjetlo poskupljenju obuke za vozače

Urednik

Nestala Marija Spaić iz Trebinja, u toku potraga

Urednik

Naprava sa tajmerom eksplodirala ispred Bolnice u Trebinju

Urednik

Svjetski dan bez automobila – Učinimo nešto dobro za našu planetu

Urednik

Poziv vjernicima na doček patrijarha u subotu u 19 časova i na liturgiju u nedjelju u 9 časova

Urednik

Spasavanje sela i očuvanje porodice: Srbija mladim bračnim parovima kupuje kuće i imanja

Urednik

Drapić: U Ljubinju otvorena radna mjesta, a realizuju se i infrastrukturni projekti

Urednik

Bolan početak školske godine: Iz “Ribnikara” se ispisalo 60 učenika, niko nije htio da bude direktor

Urednik

Cijene svadbenih proslava veće za oko 30 odsto nego prošle godine

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više