RS i BiH Vijesti

Nepušači ručaju u oblaku dima

Iako restorani, poslastičarnice, roštiljnice i drugi objekti u kojima se priprema, prodaje i poslužuje hrana moraju da imaju odvojene prostorije za pušače mnogi građani se žale da se zakonske regulative ne poštuju u potpunosti.

S druge strane, ugostiteljski objekti u kojima je odvojen prostor za pušače i nepušače predstavljaju ugodno okruženje za sve goste, uzimajući u obzir njihove različite potrebe. Ovo ima niz prednosti što su prepoznali u mnogim evropskim gradovima. Međutim, to još nije slučaj kod nas, bar kada je riječ o većini kafića, ali i roštiljnica.

Zakonom o zabrani pušenja duvanskih proizvoda na javnim mjestima, kako su naveli iz Odsjeka komunalne policije grada Banjaluka, nije propisano da je zabranjeno konzumiranje duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima – kafićima.

– Zakon je propisao 11 vrsta objekata vaspitno-obrazovnih, zdravstvenih, državnih, kulturnih, a između ostalih i restorana, roštiljnica, poslastičarnica i drugih objekata u kojima je zabranjeno konzumiranje duvanskih proizvoda gdje se pripremaju, prodaju i poslužuju jela – istakli su iz Odjeljenja.

Kako su naveli, zakon propisuje da prostorija za pušenje mora biti odvojena od nepušačkog dijela.

– Prostorija za pušenje mora biti označena znakom da se radi o prostoriji za pušače, kao i znakom da je zabranjen ulaz licima mlađim od 18 godina. Zakonom je propisana nadležnost zdravstveno-sanitarne inspekcije, inspekcije rada, komunalne policije i policije – pojasnili su oni.

Banjalučanka Branislava V. rekla je da je nedavno ušla u jednu roštiljnicu u gradu te je vidjela da u istoj prostoriji, gdje služe hranu, jedni gosti jedu, a drugi puše.

– Prostorije za pušače trebalo bi da budu fizički odvojene. Nepošteno je da u istoj prostoriji borave i pušači i oni koji se nisu odali ovom poroku – kaže ona.

Njen sugrađanin Miroslav Berić smatra da bi posebni prostori bili od višestrukog značaja.

– Odvajanje prostora za pušače od nepušača pruža mogućnost gostima da uživaju bez izloženosti duvanskom dimu. Nepušačima smeta duvanski dim dok konzumiraju obrok ili piće. S druge strane, gosti koji puše takođe cijene mogućnost da to čine u određenom prostoru bez osjećaja nelagode zbog zabrane pušenja – rekao je on.

Kazne do 15.000 KM

Kada je riječ o kontrolama ugostiteljskih objekata one se obavljaju po službenoj dužnosti i po prijavama građana.

Zakon je propisao sankciju za počinioca prekršaja – novčanu kaznu i to: za pravno lice od 5.000 do 15.000 KM, odgovorno lice u pravnom subjektu od 500 do 1.500 KM, dok su za preduzetnike predviđene kazne od 1.000 do 3.000 KM i fizičko lice 100 KM.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Podržite organizovanje velike vaskršnje akcije fondacije “Sveti Vukašin” (AUDIO)

Urednik

Oglas za posao: Hotel Aćimović traži konobara

Urednik

Dani ruskog filma u Trebinju

Urednik

U Ljubinju betoniranje jezera za navodnjavanje

Urednik

Na Lazarevu subotu Krsni hod do manastira Svetog Georgija na Zupcima

Urednik

Trebinje: Izložba srpskih srednjovjekovnih ornamenata; Edukativna vrijednost neprocjenjiva (VIDEO)

Urednik

Porodilišta Lijepe vijesti: U Srpskoj rođeno 27 beba, a u Trebinju i Nevesinju po jedna djevojčica

Urednik

Druga faza radova na izgradnji Duhovnog centra u Mrkonjićima: Kompleks obišao gradonačelnik Ćurić

Urednik

Bista Nikole Tesle poklon svom Trebinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više