Hercegovina RS i BiH Vijesti

Obilježeno 40 godina rada i krsna slava RiTE „Gacko“ (VIDEO)

Najveće preduzeće u istočnoj Hercegovinin, Rudnik i termoelektrana Gacko, obilježava dva jubileja – 70 godina od početka eksploatacije uglja i 40 godina rada termoelektrane, kao i krsnu slavu – Svete Ćirila i Metodija.

Ogroman je značaj stabilnog rada ovog preduzeća, kako za elektro-energetski sistem Republike Srpske, tako i za Hercegovinu i opštinu Gacko, istaknuto je na proslavi.

Generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Luka Petrović rekao je novinarima da se u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno radi na rješavanju nagomilanih problema RiTE „Gacko“.

On je rekao da je Uprava preduzeća već donijela odluku o nabavci postrojenja za prečišćavanje uglja, istakavši da je riječ o složenom postrojenju.

– Taj projekat postoji dvije i po godine. Zbog otežanog iskopa u glavnom ugljenom kopu i plavljenja tog kopa koristimo loš ugalj – rekao je Petrović i dodao da će završetak ovog projekta značiti bezbjedan rad za ovo postrojenje.

On je dodao da je drugi važan projekat ugradnja elektrofiltera na Termoelektrani, te da će oba projekta biti riješena u naredna 24 mjeseca.

Direktor RiTE „Gacko“ Maksim Skoko rekao je da je ovo preduzeće značajno za istočnu Hercegovinu, te da se pažnja mora posvetiti Termoelektrani, koja je, kako je rekao, ključni subjekat ovog preduzeća.

Skoko je istakao da RiTE „Gacko“ zapošljava oko 1.900 radnika i godišnje proizvede oko 1.500 gigavat-časova struje, te da je najveći proizvođač struje u Republici Srpskoj.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je pomen poginulim radnicima preduzeća, a cvijeće na spomenik položile su delegacije Rudnika i Termoelektrane, Opštine Gacko i Boračke organizacije.

 

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

Urednik

Sutra „Dani košute“ i promocija domaćih proizvoda

Urednik

NATO: Spremni smo poslati još vojnika na Kosovo

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa do 1. juna

Urednik

Kad krenete na more u Hrvatsku, dočekat će vas još skuplje cigarete

Urednik

Mostarci i Bilećani ujedinjeni u pomoći Slobodi i Vjeri Vukosav

Urednik

U Srpskoj prošle godine živjelo 1,12 miliona stanovnika

Urednik

Oglas: Izdaje se atraktivan poslovni prostor, novogradnja, na Obali Luke Vukalovića

Urednik

Revizori našli brrojne nepravilnosti u Zavodu za zapošljavanje Srpske

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više