RS i BiH Vijesti

Oko 70 odsto roditelja u Srpskoj ne plaća alimentaciju

Prilikom prestanka bračne ili vanbračne zajednice dolazi do poremećenih odnosa između bivših partnera i mnogi, nažalost, zaborave na djecu, a samim tim kreću svi ostali problemi koji uključuju i finansijske u vidu neplaćanja alimentacije.

Dijana Miljatović, iz Udruženja samohranih roditelja “Ponos” iz Banjaluke, kaže da dosta njihovih članova traži pomoć u hrani i za plaćanje računa, jer su na ivici siromaštva i nezaposlenosti.

– Roditelji moraju obezbijediti djeci osnovno, a visok je i broj neplaćanja alimentacija pa samohrane porodice postaju i socijalni slučajevi. Glasno se borimo za prava naših članova, ali nemamo ni finansijsku ni institucionalnu moć. Mi smo samo roditelji koji su se udružili da bi ostvarili neka prava – rekla je Miljatovićeva.

Kada je u pitanju osnivanje Alimentacionog fonda, Miljatovićeva se nada da će to pomoći roditeljima. U zemljama u kojima funkcioniše taj sistem roditelj u zakonskom roku od nekoliko dana mora da uplati novac ili ga država sankcioniše uz novčane kazne i kamate.

– Kada se napusti zajednica, ne napušta se svoje dijete. To je novac koji se daje za osnovne potrebe djeteta, alimentacija znači hrana, simboličnog je iznosa i jedva pokriva sve na trenutnoj skupoći – ispričala je Miljatovićeva.

Neplaćanje alimentacije se tretira kao krivično djelo i ozbiljan vid zanemarivanja djece. Jednoroditeljske porodice su u velikom problemu, trčeći s jednog posla na drugi, roditelj nema vremena ni da gleda kako mu dijete odrasta. Bori se od doručka do ručka i do večere – rekla je Snježana Stojanović.

Snježana Stojanović, iz Udruženja jednoroditeljskih porodica “Iskra” iz Istočnog Sarajeva, kaže da je ranije postojao dobar porodični zakon, ali se ni nakon pravosnažnih presuda nisu plaćale alimentacije, a takvih primjera je veliki broj, prenose Novosti.

Podaci pokazuju da čak oko 70 odsto roditelja u Srpskoj ne plaća alimentaciju i zanemaruje djecu. Pravo djeteta na izdržavanje, jedno je od osnovnih prava zagarantovano članom 27. Konvencije o pravima djeteta UN-a.

– Istraživanja u Banjaluci su pokazala da samo oko sedam odsto roditelja koji ne žive sa djecom svoje obaveze ispunjavaju u potpunosti, a oko 20 odsto to čini povremeno – rekla je Mirna Savić Banjac, poslanica u Narodnoj skupštini Srpske.

 

 

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

Košarkašice Leotara poražene u Trebinju

Urednik

Vraćena spomen ploča srpskim vojnicima na groblju u Prištini

Urednik

Orkanski vjetar na Sokocu, udari od 111 kilometara na čas

Urednik

Akcija „Džad“: U Srpskoj uhapšene 23 osobe

Urednik

Nevjerovatno: Jeftini letovi iz Bosne i Hercegovine sa Wizzairom i Ryanairom, već od 9 €

Urednik

Ryanair će u 2024. Dubrovnik povezivati s 18 evropskih odredišta

Urednik

Dio sveštene odežde Svetog Vasilija Ostroškog čuvaće se u Blagaju kod Mostara, svečano unošenje u nedjelju

Urednik

Akcijske cijene posnih proizvoda u „Slatkim kućama“ i „SL marketima“

Urednik

Restoran Ognjište: Tokom decembra budite dio najboljeg provoda u gradu

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više