Hercegovina Vijesti

Opština Gacko bez rebalansa u 2022. godini

Najvažniji dokument koji se pred odbornicima SO Gacko našao na današnjoj 15. redovnoj sjednici nije usvojen. Za ponuđeni Nacrt rebalansa budžeta opštine Gacko glasalo je 9 odbornika što nije bilo dovoljno da ovaj dokument prođe skupštinsku proceduru.

Odbornici opozicije su bili uzdržani, dok je odbornica DNS-a Jovana Zelenović Кundačina zatražila da se u ponuđeni dokument uvrste sredstva potrebna za tople obroke zaposlenima u administraciji i opštinskim javnim ustanovama, za izgradnju zgrade za mlade bračne parove i da se grant Udruženju penzionera poveća na 30 hiljada.

Predložene zaključke odbornice DNS-a su podržali odbornici opozicije, dok je pozicija bila uzdržana.

Nakon toga su se gatački parlamentarci izjašnjavali o Nacrtu rebalansa koji je podržalo 9 odbornika pozicije iz redova SNSD-a, Demos-a, Socijalističke partije i Prve SDS. Uzdržano je bilo 6 odbornika opozicije- SDS-a i PDP-a i odbornica DNS-a.

Predsjedavajući je konstatovao da ponuđeni dokument nije prihvaćen i proglasio polučasovnu pauzu.

Moglo se čuti i da su neusvajanjem rebalansa budžeta zaposleni u opštinskoj administraciji i javnim ustanovama dovedeni u tešku poziciju, a da je isplata zarada do kraja godine stavljena pod znak pitanja.

Odbornici opozicije su odbacili bilo kakvu odgovornost za situaciju u koju su dovedene opština i zaposleni, a odbornica SDS-a Jelica Bjeković istakla da je na skupštinskoj većini sva odgovornost, pa i za usvajanje predloženih dokumenata.

Inače, na početku današnjeg zasjedanja je dnevni red dopunjen jednom tačkom. Odlučeno je da se Narodnoj biblioteci Gacko da dodatni kancelarijski prostor kako bi se olakšao rad ove ustanove.

Nakon neusvajanja rebalansa budžeta i pauze između odbornika opozicije i pozicije nije bilo većih nesuglasica.

Tako da su skupštinskom većinom usvojene sledeće tačke: Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o usvajanju Plana kapitalnih ulaganja opštine Gacko za 2022.godinu, Prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o prihvatanju kreditnog zaduženja opštine Gacko.

Jednoglasno je usvojen Prijedlog Odluke o usklađivanju Odluke ODJP „Vodovod i kanalizacija“ sa p.o. Gacko, dok je većina podržala Prijedlog odluke o opštim i tehničkim uslovima pružanja vodnih usluga.

Skoro jednoglasno je usvojen isvještaj o stanju kulture na području opštine Gacko za 2021. godinu.

Saglasnost skupštine postignuta je i oko razrješenja Domane Кošutić (na lični zahtjev) i imenovanja Milice Glogovac za v.d. člana UO Centra za socijalni rad.

Usvojen je jednoglasno i Prijedlog Odluke o raspisivanju Javnog oglasa za izbor i imenovanje jednog člana Opštinske izborne komisije Gacko.

Odbornica SDS-a Jelica Bjeković je na kraju insistirala da se načelnik odredi o datumu obilježavanja oslobođenja Gacka u Prvom svjetskom ratu, na šta je dobila odgovor načelnika Ognjena Milinkovića „da bi bar u tome trebali biti jedinstveni“ (biće obilježen sutra 25.novembra).

 

 

Izvor: Radio Gacko

BONUS VIDEO

Slični članci

Ponovo opljačkana i devastirana Saborna crkva u Mostaru

Urednik

Meteorolozi objavili prognozu do 19. decembra

Urednik

Crveni krst Nevesinje: Podjela italijanskih paketa

Urednik

Najbolji drug Luke Bojovića ostatak kazne služiće u zatvoru u Trebinju – biće izručen iz Španije

Urednik

Za više od 270.000 građana: Isplata novembarskih penzija sutra

Urednik

Ulazak Hrvatske u Šengen zonu neće donijeti promjene za građane BiH

Urednik

Sjećanje na prvi memorijal „Mišo Tamindžija“

Urednik

Rješenje problema se ni ne nazire: Iako su svi svjesni negativnih posljedica, telefoni ostaju u učionicama

Urednik

Detalji akcije „Magnet“: Oštetili Klinički centar Univerziteta u Sarajevu za desetine miliona KM

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više