RS i BiH Vijesti

Otkriveno šta je špinkflacija: Trik koji ljuti kupce, a na koji ne možete da se žalite

Suočeni sa rastom troškova proizvodnje, skupljih sirovina i energenata, mnogi proizvođači su se poslednjih godina suočili s dilemom – kako povećati cijenu, a smanjiti rizik od pada prodaje.

Riječ šrinkflacija zvuči komplikovano, ali pojava koju ta riječ predstavlja je vrlo jednostavna i odavno poznata potrošačima u Srbiji. Riječ je o mršavljenju, tj. o smanjenju gramaže u pakovanju proizvoda.

Tako, na primjer, čokolade više nemaju 100 grama, nego 90 ili 80, jogurt se smanjio sa 200 mililitara na 180. I iako je količina manja, cijena je ista, ili viša, piše RTS.

I dok je u početku bila očigledna kod osnovnih životnih namirnica, šrinkflacija danas „jede“ gotovo sve proizvode. Promjene je pretrpeo čak i toalet-papir, pa i porcije u restoranu. Pratimo tržište – tako smanjenje gramaže pravda veliki domaći proizvođač čokolade „Štark“.

-Mi osluškujemo potrebe potrošača i pratimo kretanja na tržištu, pa se shodno tome radi i na konstantnom prilagođavanju proizvoda. Imamo različite gramaže, namijenjene različitim ciljnim grupama potrošača i njihovim potrebama – od 30 grama do 250 grama. Na taj način smo svim potrošačima, nezavisno od kupovne moći, omogućili da uživaju u kvalitetnoj čokoladi i ukusu na koji su navikli i koji vole – navode u „Štarku“.

Posredan način da proizvod poskupi

Upravo zbog navike, kupci rijetko obraćaju pažnju na deklaraciju, a na njoj mora da se navede tačna količina. I sve dok je tako, zakon je jasan – kazne nema. Ipak, potrošači takvu praksu doživljavaju kao prevaru.

– Ovo je posredan, perfidan način da proizvod poskupi. Potrošači su i te kako uočili pojavu, izuzetno negativno reaguju. Redovno nas pitaju da li je sve u skladu sa zakonom, primjetili su da je smanjena gramaža, a da je cijena ista, i to utiče na njihov budžet jer za isti novac mogu da kupe znatno manju količinu proizvoda – ukazuje Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

„Mršavljenje“ pakovanja je, ukazuju ekonomisti, jedan od načina da se preduzeće bori sa inflacijom i rastom troškova. Istraživanja pokazuju – potrošači manje reaguju na smanjenje ambalaže nego na povećanje cijene.

– S jedne strane proizvođač ima velike troškove, sa druge opada kupovna moć i to je pokušaj, mada postoje drugi načini. Proizvođači mogu da uvedu veća, ekonomičnija pakovanja, porodična pakovanja, vezana, mogu da uvedu proizvode koji imaju niže troškove i niži kvalitet i to bi bilo mnogo transparentnije, a ovo se manje primjećuje – ističe profesorka Ekonomskog fakulteta Mirjana Gligorijević.

Jedan od najuočljivijih primjera šrinkflacije dogodio se 2016. godine. Tada je čuveni švajcarski brend smanjio gramažu, a razmak između čokoladnih planinskih vrhova se povećao. Pakovanje je naizgled ostalo isto.

BONUS VIDEO

Slični članci

Podržite organizovanje velike vaskršnje akcije fondacije “Sveti Vukašin” (AUDIO)

Urednik

Oglas za posao: Hotel Aćimović traži konobara

Urednik

Dani ruskog filma u Trebinju

Urednik

U Ljubinju betoniranje jezera za navodnjavanje

Urednik

Na Lazarevu subotu Krsni hod do manastira Svetog Georgija na Zupcima

Urednik

Trebinje: Izložba srpskih srednjovjekovnih ornamenata; Edukativna vrijednost neprocjenjiva (VIDEO)

Urednik

Porodilišta Lijepe vijesti: U Srpskoj rođeno 27 beba, a u Trebinju i Nevesinju po jedna djevojčica

Urednik

Druga faza radova na izgradnji Duhovnog centra u Mrkonjićima: Kompleks obišao gradonačelnik Ćurić

Urednik

Bista Nikole Tesle poklon svom Trebinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više