Vijesti

Počela obnova Hrama Svetih arhangela u Trebinju

U trebinjskom naselju Hrupjela, na uzvišenju zvanom Kula, započeta je obnova Hrama Svetih arhangela, specifičnog po tome što je donji dio hrama, u stvari, stara austrougarska fortica, a danas je prelijep sakralni objekat koji je na ovom neobičnom „postamentu“ projektovao poznati srpski arhitekta Peđa Ristić.

Parohijani Hrupjela i Vinograda nekoliko mjeseci su prikupljali novac za obnovu hrama, koji je prokišnjavao i, prema riječima oca Velimira Kovača, sakupili oko stotinu hiljada maraka, zajedno sa prilozima nekoliko lokalnih firmi.

„Očekujemo i jedan veći prilog od Javnog preduzeća ‘Hidroelektrane na Trebišnjici’, tako da ćemo sa tim sredstvima moći u potpunosti uraditi ono što smo za sada planirali, a to je, za početak, promjena krovnog pokrivača i rješenje problema sa otvorima, što je i prouzrokovalo prokišnjavanje u hramu u ponukalo nas na ovu akciju, za koju mogu reći da je odziv mještana bio odličan“, kaže otac Velimir.

On je precizirao da je ovo tek prva faza poslova, a da će kasnije preostati novca i da se dovrši kompletno okolno uređenje hrama.

Nakon postavljanja skele, već se radi unutrašnjost zidova hrama, čiji se unutarnji sloj kreča skida jer su zidovi podbuhli i mora se nanositi novi sloj, nakon čega će se izvršiti i priprema za eventualni živopis.

Prokišnjavanje crkve je i bilo uzrok cjelokupne akcije, jer je veliko olujno nevrijeme prije nekoliko godino potpuno uništilo krov sa jednog zvonika i oštetilo ga, te na glavnoj kupoli, pa su članovi Crkvenog odbora i njihovi prijatelji odmah sakupili oko 30.000 maraka, ali su shvatili da nije dovoljna samo sanacija, već je potrebna cjelokupna rekonstrukcija.

Crkva je, kaže otac Velimir, na uzvišenju i uvijek je izložena jakim vjetrovima i kišama, pa je postojala bojazan od novih većih oštećenja ako se sve ne uradi kako treba.

„Radovi na hramu nikada nisu bili u potpunosti dovedeni do kraja, a neki su, nekvalitetno građeni, tako da se jedino moglo djelovati kompletnom obnovom“, objašnjava paroh Kovač, napominjući da su i sami mještani voljni da dobrovoljnim radom daju dodatni doprinos ovim radovima.

Dovršetak radova, barem onoliko koliko je potrebno da se u crkvi mogu nastaviti održavanja Božjih službi, očekuje se u naredna dva do tri mjeseca, ali će na ovom mjestu, s obzirom na uređenje okoline, i na jesen biti gradilište.

Hram Svetih arhangela, koji, prema riječima blaženopočivšeg vladike Atanasija, zajedno sa Hercegovačkom Gračanicom predstavlja svojevrsnog čuvara Trebinja, jer oba hrama dominiraju na uzvišenjima iznad grada, na jugoistoku i zapadu, veoma je značajan i za trebinjski turizam, što predstavlja razlog više za njegovu valjanu obnovu.

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Vladan Arizanović opet u dresu Leotara: Srce me vuklo u Trebinje

Urednik

Muzička promenada za publiku u Gacku

Urednik

Monodrama „Nenapisana pisma“ na platou Muzeja Hercegovine u Trebinju

Urednik

Kameni most u novom sjaju — završeno pjeskarenje

Urednik

Iz Kulturno sportskog centra Gacko najavljuju: Vaterpolo spektakl na jezeru Vrba

Urednik

Brojni kulturno zabavni programi duž hercegnovske rivijere

Urednik

Na programu 149. Nevesinjske olimpijade 50 disciplina, uvećan nagradni fond

Urednik

Ponovo stižu tropske noći

Urednik

Treći Vidovdanski turnir u Batkovićima završen trijumfom ekipe Kafe EKS

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više