Hercegovina Vijesti

Preventivna kampanja „Slavi odgovorno“ za mirne i bezbjedne praznike

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuje od 5. do 30. decembra 2022. godine preventivnu kampanju „Slavi odgovorno“ čiji je cilj upoznati građane sa mogućim posljedicama koje proizilaze iz nezakonite i nestručne upotrebe vatrenog oružja i pirotehnike, posebno na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Imajući u vidu da se za predstojeće novogodišnje i božiće praznike može očekivati pojačana nezakonita upotreba vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava, policijski službenici Ministarstva organizovaće niz aktivnosti sa ciljem upozoravanja na ovu pojavu, a sve cilju preventivnog djelovanja, navodi se u saopštenju.

– S tim u vezi, policijski službenici će kroz kontakte sa lokalnom zajednicom organizovati sastanke sa predstavnicima mjesnih zajednica, forume za bezbjednost građana i drugim subjektima na ovu temu. U saradnji sa nadležnim gradskim i opštinskim inspekcijskim organima preduzeće se aktivnosti u cilju sprečavanja neovlašćene prodaje pirotehničkih sredstava – ističu iz MUP-a Srpske.

Iz MUP-a Srpske podsjećaju da su vlasnici prodavnica koje imaju zakonsko ovlašćenje da prodaju pirotehnička sredstva dužni to da rade u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Takođe, u cilju upozoravanja djece školskog uzrasta da „igre“ sa petardama nisu bezopasne, u osnovnim i srednjim biće organizovana predavanja o opasnostima koje sa sobom nosi nezakonita i nestručna upotreba pirotehničkih sredstava, navodi se u saopštenju.

– Odgovornim ponašanjem i suzdržavanjem od upotrebe vatrenog oružja i pirotehnike doprinesimo da predstojeći praznici prođu mirno i dostojanstveno, bez ugrožavanja ljudskih života. Pucanj nije muzika. Vatreno oružje nije muzički istrument. Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja – poručuju iz MUP-a Srpske.

MUP Srpske organizuje kampanju „Slavi odgovorno“ uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH i Projekta „Prevencija i smanjenje prisustva nelegalnog oružja u BiH“.

Projekat „PILLAR“ se realizuje u okviru inicijative Mapa puta 2024 za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu koji finansiraju Savezna Republika Njamačka, Velika Britanija, Republika Francuska, Švedska, Holandija i Holandija, uz podršku Evropske unije.

 

 

Padrino, novcembar 2022.

BONUS VIDEO

Slični članci

Cunami ruši tursku obalu nakon zemljotresa

Urednik

„Moguće širenje energije od zemljotresa, ali ne treba paničiti“

Urednik

Nataša Bekvalac i Tanja Savić u Gradu Sunca

Urednik

Novi razorni zemljotres: U Turskoj zabilježen potres jačine 7,8 stepeni

Urednik

Odbijen zahtjev Unije poslodavaca Srpske za ukidanje minulog rada na najnižu platu

Urednik

Cijene nafte porasle nakon prošlosedmičnog pada

Urednik

Haotično veče u Budvi i Herceg Novom: Olujni vjetar oborio kran, nosio krovove, lomio rasvjetu i drveća

Urednik

Evo gdje se nalazi BiH na spisku zemalja svijeta prema broju pušača

Urednik

Trebinje: Bankarski službenik prebacivao novac klijenata članovima porodice

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više