>
Ex YU

Abazović: Temeljni ugovor sa SPC nije potpisan tajno

Predsednik crnogorske vlade Dritan Abazović poručio je da Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom nije potpisan tajno, već da je tom činu prisustvovovalo 30 osoba.

Abazović je to rekao odgovorajući na pitanja novinara na pres konferenciji povodom 100 dana rada vlade i istakao da se o Temeljnom ugovoru sa SPC priča 10 godina, a u poslednjih 20-30 dana vrlo intenzivno.

„Govorili smo da će to biti uskoro, i sad neko kaže – mi smo iznenađeni. Izabrali smo formu u dogovoru sa SPC. Oni su, zbog ukupne klime, da ih neko ne bi uvlačio u političke igre, rekli da će između dve varijante – na presu ili u državnoj rezidenciji, tiho – da se odluče za jednu“, rekao je Abazović.

Podsetio je da je 31. jula rekao da ne zna tačan datum i dodao da ga tada zaista nije znao, nije znao, kazao je, da će to biti 3. avgust.

„Desilo se da bude baš tog dana. Lično sam mislio da će da bude 6. Ili 14. avgusta, prilikom dolaska patrijarha u Crnu Goru. Svako ko je častan reći će da sam bio u pravu. Nije potpisan tajno, potpisan je ispred 30 ljudi. Mediji nisu bili, ali su obavešteni kad je potpisan“, precizirao je premijer.

Upitan o šefu granične policije za šefa granične policije Vasku Akoviću, koji je navodno podneo ostavku zato što je „preskočen“ i nije bio obavešten o ulasku patrijarha u Crnu Goru, Abazović je rekao da je reč o čoveku koji ima lični problem.

O političkim zloupotrebama

Šef granične policije, kazao je premijer, znao je da više na tom mestu ne može da ostane, pa je ovo iskoristo za političku zloupotrebu.

„Za njega i onog ko ga je naučio da to kaže imam pitanje – šta se radi sa prekograničnim švercom? Situacija je potpuna jasna i besprekorna“, rekao je Abazović.

Na pitanje novinara da li će njegova vlada preživeti 19. avgust kada će se u parlamentu glasati o poverenju izvršne vlasti, Abazović je kazao da ne zna.

Istakao je da svako ko bude glasao za nepoverenje njegovoj vladi znači da želi da Crnu Goru vrati unaza i anulira Temeljni ugovor sa SPC.

„Neki žele da nas vrate u blato nacionalizma“, rekao je Abazović.

Prethodno Abazović je rekao da su svi prioriteti njegove vlade završeni ili su pred okončanjem u protekih 100 dana vlasti i dodao da je njegova vlada spremna da Temeljni ugovor potpiše i sa kanonski nepriznatom Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

„Spremni smo da to uradimo i sa (kanonski nepriznatom) CPC. Ne postoji restrikcija da krenemo i ka tim aktivnostima“, rekao je.

Govoreći o ispunjenim prioritetima vlade, Abazović je rekao da je tu nastavak borbe protiv korupcije, zatim prilagođavanje pregovaračke strukture, regulisanje odnosa s verskim zajednicama, priprema letnje turističke sezone, nastavak reforme javne uprave.

Govorio je i o investicijama, nastavku ekonomskih reformi, povećanju penzija, kao i da je juče, kako je rekao, potpisivanjem Temeljnog ugovora sa SPC uspešno okonačan odnos s jednom verskom zajednicom.

 

Izvor: RTS

Slični članci

Znatno jeftinije gorivo u Hrvatskoj

Redakcija

Morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta

Redakcija

Donosimo cijene sa splitske rive: Najjeftinije pivo 7 KM, morski plodovi 50 KM..

Redakcija

Nakon otvaranja Pelješkog mosta, nezapamćene gužve, sve prepuno…

Redakcija

Nakon otvaranja autoputa, kroz kanjon Morače prolaze tek rijetki

Redakcija

Gužve na graničnim prelazima

Redakcija

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija pristupaju jedinstvenom tržištu rada

Redakcija

FOTO / Srne uživaju u moru

Redakcija

Crna Gora: Popunjeno 60% privatnog smještaja, cijene na nivou 2019.

Redakcija

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više