RS i BiH

Nijemi vapaj za pomoć: Prevencija suicida je naša zajednička misija

Svjetski dan prevencije suicida, koji obilježavamo svakog 10. septembra, je dan kada se širom svijeta diže svijest o surovim posljedicama samoubistava i udruženo radi na njihovom sprječavanju.

Suicid je tihi ubica koji djeluju neprimjetno, godišnje odnoseći više od 700.000 života, među kojima je preko 100.000 adolescenata. U Bosni i Hercegovini, više od 400 ljudi godišnje okonča svoj život na ovaj način, pri čemu muškarci četiri puta češće pate od ovog problema u odnosu na žene. Ovo je alarm koji ne smijemo ignorisati.

Mladi su posebno ranjiva grupa. Suicid je, nažalost, drugi vodeći uzrok smrti među populacijom između 15 i 19 godina, a broj suicida među tinejdžerima povećao se za više od 35% u posljednjoj deceniji.

Osobe koje razmišljaju o samoubistvu često traže podršku i razumijevanje. Važno je znati kako pravilno reagovati. Slušajte ih bez osuđivanja, izražavajte saosjećanje i ponudite im pomoć. Zapamtite, razgovor može spasiti život.

Suicid se može spriječiti, a važan korak na tom putu je uspostavljanje SOS linije za osobe kojima je potreban razgovor i podrška. Iako trenutno nemamo adekvatnu SOS liniju u Bosni i Hercegovini, zajedno možemo raditi na podizanju svijesti o ovoj važnoj temi.

WOW Agency sa svojim partnerima Info Media Group i Sigma Solutions teži tome da se ova tema razmatra svakodnevno, ne samo 10. septembra i vjeruje da je ključno da svi članovi društva, kompanije i institucije ulože napore u ovom smjeru.

 

Padrino, septembar 2023.

BONUS VIDEO

Slični članci

U Srpskoj rođeno 13 beba

Urednik

Orkanski vjetar na Sokocu, udari od 111 kilometara na čas

Urednik

Akcija „Džad“: U Srpskoj uhapšene 23 osobe

Urednik

Nevjerovatno: Jeftini letovi iz Bosne i Hercegovine sa Wizzairom i Ryanairom, već od 9 €

Urednik

Otkriveno zašto je FBiH imala enormno veći promet na „crni petak“ od Srpske

Urednik

Vjetrovito i toplo, temperatura do 24 stepena

Urednik

„Za 12 dana 12.12.“

Urednik

Loši putevi uzimaju ljudske živote, gdje završavaju milioni maraka za održavanje?

Urednik

Postajemo li otporni na antibiotike – BiH po potrošnji u rangu sa Francuskom i Španijom

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više