RS i BiH

Otvoren konkurs za upis studenata na javne univerzitete

Univerzitet u Banjaluci na prvi ciklus studija planira upis 2.640 studenata, dok će na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu mjesta biti za 1.825 brucoša.

Mladi koji planiraju nastavak školovanja nakon završene srednje škole već pripremaju dokumenta, i do 24. juna, kada počinje prijavljivanje kandidata, imaju dovoljno vremena da donesu odluku o izboru fakulteta.

Prema konkursu za upis studenata u prvu godinu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u akademskoj 2024/2025. godini na javnim visokoškolskim ustanovama, buduće brucoše čeka 4.465 indeksa.

Gostujući u Razbudilniku Radija Republike Srpske, Dalibor Kesić, prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Banjaluci ističe da se studenti prije prijave trebaju dobro informisati o svim pojedinostima fakulteta koji žele upisati.

– Univerzitet u Banjaluci na prvi ciklus studija planira da upiše 2.640 studenata, od čega njih 1.882 na budžet i 381 na samofinansiranje. Mjesta ima i za 302 strana studenta i 75 vanrednih. Najviše mjesta, kada je u pitanju Univerzitet u Banjaluci, tradicionalno i ove godine nudi Medicinski fakultet i to 575, zatim Elektrotehnički 226, dok Ekonomski nudi 224 indeksa za brucoše – rekao je Kesić.

Prijava kandidata na prvi ciklus studija na sve fakultete može se izvršiti i elektronskim putem na portalu Univerziteta u Banjaluci. Kandidati koji konkurišu elektronskim putem u obavezi su originalna dokumenta predati prilikom upisa. Prijemni ispiti na većini fakulteta zakazani za 1. jul u 9.00 časova.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu planira ove godine da upiše 1.825 brucoša, od čega njih 1.214 na budžet i 193 na samofinansiranje. Mjesta ima i za 296 stranih studenata i 122 vanredna.

– Imajući u vidu činjenicu da srednju školu ovog ljeta završava još manje srednjoškolaca nego lani, kao i da mnogo njih studije upisuje u inostranstvu, bićemo zadovoljni ako ne zabilježimo pad. Naravno, bili bismo presrećni da upišemo više brucoša nego lani, ali plašim se da to u ovakvoj situaciji baš i nije realno očekivati iako do sada nikad nismo imali bolju upisnu kampanju – rekao je u Razbudilniku rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić.

Dodao je da ga posebno raduje što će se ove godine na Medicinskom fakultetu u Foči upisati peta generacija studenata koji predavanja slušaju na engleskom jeziku. Sada na ovom fakultetu ovaj vid nastave prati oko 350 studenata iz 21 zemlje svijeta.

– To je jako važno za naš univerzitet i Srpsku, ali ja bih bio mnogo srećniji da upisujemo više domaćih studenata, iako su nam i stranci i te kako važni. Oni su najbolji ambasadori univerziteta u Srpskoj – kazao je Kulić.

Prijave za upis na drugi i treći ciklus studija na univerzitetima trajaće od 24. juna do 4. oktobra, a kandidati se mogu i elektronski prijaviti, dok će originalna dokumenta moći dostaviti na upisu.

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Kakvo nas vrijeme očekuje sutra

Urednik

Koliko koštaju najskuplji stan i kuća u BiH, i gdje su najjeftiniji stanovi na Balkanu

Urednik

Gledaj u jednom dahu: Nova sezona serije “12 reči” na MOVE platformi

Urednik

Najbolji košarkaš svijeta ponovo na raftingu na Tari

Urednik

Poznati meteorolog otkrio kakvo nam ljeto dolazi

Urednik

Poznat raspored nastupa izvođača na „Nektar OK festu“

Urednik

Srpska bogatija za 21 bebu: Po jedan porod u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Cijene stanova u Srpskoj značajno porasle u odnosu na prošlu godinu

Urednik

„Gastro festom“ u Foči otvorena turistička sezona

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više