RS i BiH

Šta današnji turista očekuje u Srpskoj i šta je potrebno da sa destinacije ode zadovoljan ?

Globalna ekspanzija turizma i izmjenjenih životnih navika, koje podrazumjevaju sve više izdvajanja vremena i materijalnih resursa za putovanja, ne zaobilaze ni naše krajeve. Republika Srpska na ovom talasu nekoliko godina u nazad bilježi rekorde u posjećenosti gotovo svih značajnijih destinacija.

Na to šta današnji turista očekuje i na koji način doživljava ponudu mjesta u koje dolazi osvrnuo se i Marko Radić, rukovodilac sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji Republike Srpske.

„Moglo bi se reći da danas, moderni turista na putovanju traži doživljaj, dakle, da lično osjeti, proba i iskusi, i gotovo uvijek svoje iskustvo podijeli preko društvenih mreža. Iz toga razloga se više nego ikad vrednuje ponuda koja garantuje jedinstveno iskustvo. Ne prodajemo mjesto samo po sebi, prodajemo iskustvo koje se može doživjeti u tome mjestu, i zato, više nije dovoljno samo pasivno posmatranje i obilaženje znamenitosti. Prešlo se na potražnju mogućnosti aktivnog učešća i doživljaja kroz autentične interakcije i lično shvatanje kulture, običaja i tradicije mjesta koje žele obići, a samim tim, uspjeh se vrijednuje u zavisnosti koliko je menadžment same destinacije prilagodio svoju ponudu, uz pomoć modernih alata, a da pritom zadrži svoju suštinu postojanja“, ističe Radić u svom tekstu na društvenoj mreži LinkedIn.

On ističe da današnji turista traži interakciju sa lokalnim ljudima i njihovim načinom života, ta da turisti sve češće žele izaći iz šablona i osjetiti kako je to biti „lokalac na trenutak“. Uz konstataciju da nije realno očeikaviti da Srpska i njene turističke destinacije postanu mjesta masovnih turističkih dolazaka, ukazuje na činjenicu da moramo staviti fokus, u razvoju naše turističke ponude, na autentične stvari koje pokreću pojedince i dovode ih na naše prostore.

„Osjetiti način života u tome kraju. Dominantno bogati prirodnim i kulturnim nasljeđem, destinacija smo izolovanih dolazaka u potrazi za autentičnim. I zato, naša tradicija, način života našeg čovjeka i običaji koji to prate kroz vijekove, mogu biti važni razlozi za posjetu našim destinacijama. Nimalo ne želim zanemariti kulturna, sportska i društvena dešavanja, koja su dah života lokalnim zajednicama, ali kvalitativna prednost nam je ono što jesmo, na mjestu na kojem jesmo“, zaključuje Radić.

Mnoštvo je primjera da Republika Srpska i lokalne zajednice koje preferiraju da budu turističke imaju ogromni potencijal da u narednom periodu značajno unaprijede turističku ponudu, infrastrukturu, a samim tim i broj posjeta i noćenja. Na turističkom razvoju treba raditi u kontinuitetu kako bi se trendovi, koji su globalno prisutni, pretvorili u konstantu koja će na ovim prostorima od turizma učiniti razvojnu privrednu granu i motor razvoja cijele države. Prilike i potencijali postoje, na odgovornim je da ih razviju i pretvore u realnost.

 

Padrino, avgust 2023.

BONUS VIDEO

Slični članci

Otvoren konkurs za upis studenata na javne univerzitete

Urednik

Gledaj u jednom dahu: Nova sezona serije “12 reči” na MOVE platformi

Urednik

Najbolji košarkaš svijeta ponovo na raftingu na Tari

Urednik

Poznati meteorolog otkrio kakvo nam ljeto dolazi

Urednik

Poznat raspored nastupa izvođača na „Nektar OK festu“

Urednik

Srpska bogatija za 21 bebu: Po jedan porod u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Cijene stanova u Srpskoj značajno porasle u odnosu na prošlu godinu

Urednik

„Gastro festom“ u Foči otvorena turistička sezona

Urednik

Utvrđene visine školarina na fakultetima u Republici Srpskoj

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više