RS i BiH

U Srpskoj cijene rastu više nego plate

Prosječna neto plata u Srpskoj u avgustu je iznosila 1.166 maraka, što je za 141 KM ili za 13,8 odsto više nego u istom mjesecu lani.

U ovom periodu, cijene proizvoda i usluga koji se koriste za ličnu potrošnju, bile su više za 15,6 odsto, podaci su Zavoda za statistiku RS.

S druge strane, podaci Saveza sindikata RS pokazuju da je sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u julu ove godine iznosila 2.237 KM, a u istom mjesecu prošle godine 1.928. Dakle, potrošačka korpa je za godinu dana poskupila za 16 odsto. U ovom periodu, trošak prehrane je sa 742 skočio na 1.000 KM ili za skoro 35 odsto.

– Hrana je ove godine zaista pokupila kao nikad. Posebno od početka ove nesretne krize, kad niko nije mogao da uprati poskupljenja. Sad cu cijene nešto stabilnije, ali su i dalje previsoke za veliku većinu građana. Ljudi sve više kupuju one jeftinije namirnice, jer za skuplje nemaju para. Takođe, i cijene gorivo nam zadaju dosta glavobolje – kaže Vera K, domaćica iz Banjaluke.

Od avgusta lani do avgusta ove godine, gorivo je poskupilo za 41,1 odsto. Cijene hrane su u prosjeku porasle za 25,9 odsto, zbog poskupljenja ulja od 61 i mlijeka i mliječnih proizvoda 31,9 odsto. Godišnji rast cijena od 11,8 odsto zabilježen je u odjeljku Stanovanje, s obzirom na to da su tečna goriva poskupil aza 56,5, a plin 54,1 odsto.

 

Izvor: SrpskaInfo

BONUS VIDEO

Slični članci

Meteorolozi objavili prognozu do 19. decembra

Urednik

Za više od 270.000 građana: Isplata novembarskih penzija sutra

Urednik

Rješenje problema se ni ne nazire: Iako su svi svjesni negativnih posljedica, telefoni ostaju u učionicama

Urednik

Detalji akcije „Magnet“: Oštetili Klinički centar Univerziteta u Sarajevu za desetine miliona KM

Urednik

Izvisili radnici u manjim opštinama

Urednik

Ista cijena struje u Srpskoj i ljeti i zimi

Urednik

Kakvu vodu građani Srpske piju: Evo šta je pokazala analiza uzoraka

Urednik

SIPA uhapsila ministra Miloša Lučića

Urednik

Koliko dugo primaju penziju: Oko 275.000 penzionera u Srpskoj u prosjeku dobija 40% od prosječne plate

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više