Hercegovina Vijesti

Sjećanje: Beogradska „Politika“ o proglašenju Nevesinja za vazdušnu banju

Izvesti se drumom iz Mostara uz gole i vrletne ogranke Velež planine, znači sagledati sliku najljepšeg hercegovačkog platoa. Blago zatalasana ravan, visoka oko 1.000 metara, oivičena džinovskim snježnim vrhovima Veleža i Crvnja predstavlja nesumljivo najljepši planinski predio Hercegovine.

Jedan zelen sag livada i njiva prošaran gustim i bezbrojnim šumarcima stvorenim za ljetovanje i odmor, iskrsne pred očima čim automobil izbije na vrh brežuljka Grepka. Taj zelen sag, ogroman i nepregledan, jeste čuveno „Nevesinje ravno“ nekad gnijezdo ustanika i raje. Taj zeleni sag predstavlja najljepšu hercegovačku ravnicu čija nadmorska visina prelazi 900 metara. A na ivici te ravnice, ispod šumovitog Grepka koji je pogodan za oporavilište i sanatorijum, leži Nevesinje, planinsko mjestašce i čuveno hercegovačko ljetovalište, koje je ovih dana najzad dočekalo da bude proglašeno za vazdušnu banju.

Nevesinje je odavno na to čekalo. Jer ovo malo planinsko mjesto, na domaku uvijek snježnog Veleža, ima sve uslove da postane jedno od naših najljepših i najzdravijih ljetovališta. Što to već nije, ono tome nije krivo.

Udaljeno 40 kilometara od Mostara, Nevesinje je godinama ljetovalište bogatih Mostaraca koji svakog ljeta „izađu na planinu“. Tu se ljetovalo i plandovalo još za vrijeme turske uprave. Još u to vrijeme ljudi su osjetili blagotvorno dejstvo nevesinjske klime i nevesinjskog „zraka“. Posljednjih godina u Nevesinju ljetuje i veliki broj Dalmatinaca, kao i neki Hercegovci nastanjeni u Beogradu. Interesovanje za ovo ljetovalište u posljednje vrijeme je znatno poraslo.

Život u Nevesinju preko ljeta je neobično jevtin. Svi seljački proizvodi mogu se kupiti svakog petka na nevesinjskoj pijaci za bagatelnu cijenu. Isto tako i cijena stanova je prilično niska. U Nevesinju postoji i jedna veliki i moderan hotel, čiji komfor ni u čemu ne oskudijeva. To je hotel „Nevesinje“. Na terasi ovog hotela svako veče trešti ciganska muzika koja zabavlja goste do duboko u noć.

Poslije zvaničnog proglašenja Nevesinja za vazdušnu banju, posjeta gostiju biće znatno veća. Svi gosti, koji u Nevesinju budu boravili najmanje sedam dana, imaju pravo na besplatan povratak na železnici do Mostara. Nevesinjska opština sada nastoji da posjeta gostiju ovom čuvenom hercegovačkom ljetovalištu bude što veća. U tu svrhu potrebno je najhitnije osnivanje jednog propagandnog društva u samom Nevesinju, koje bi stajalo u tijesnoj vezi sa mostarskim „Putnikom“.

 

 

Izvor: POLITIКA, 1936. godina

BONUS VIDEO

Slični članci

Ponovo opljačkana i devastirana Saborna crkva u Mostaru

Urednik

Meteorolozi objavili prognozu do 19. decembra

Urednik

Crveni krst Nevesinje: Podjela italijanskih paketa

Urednik

Najbolji drug Luke Bojovića ostatak kazne služiće u zatvoru u Trebinju – biće izručen iz Španije

Urednik

Za više od 270.000 građana: Isplata novembarskih penzija sutra

Urednik

Ulazak Hrvatske u Šengen zonu neće donijeti promjene za građane BiH

Urednik

Sjećanje na prvi memorijal „Mišo Tamindžija“

Urednik

Rješenje problema se ni ne nazire: Iako su svi svjesni negativnih posljedica, telefoni ostaju u učionicama

Urednik

Detalji akcije „Magnet“: Oštetili Klinički centar Univerziteta u Sarajevu za desetine miliona KM

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više