RS i BiH Vijesti

Socijalna karta pa subvencije za struju: Srpska uvodi kategoriju energetski zaštićenog kupca

U toku je izrada socijalne karte u Republici Srpskoj nakon čega će biti uvedena i kategorija energetski zaštićenog kupca – rekao je ministar energetike RS Petar Đokić.

Vlada Srpske je spremna za rješavanje pitanja energetski zaštićenog kupca, a u toku je izrada socijalne karte bez čega ga nije moguće definisati. Ne smijemo se ogriješiti o ljude koji bi bili u ovoj kategoriji, a nakon izrade socijalne karte aktivnost će biti okončana – rekao je Đokić u toku sjednice Narodne skupštine RS.

Zakonom o električnoj energiji Republike Srpske definisan je način snabdijevanja strujom domaćinstava po osnovu statusa socijalne potrebe, ali u praksi to još nije zaživjelo.

Tačno 1. januara 2021. godine stupio je na snagu novi Zakon o električnoj energiji RS po kojem je predviđeno da se energetski zaštiti socijalno ugroženi kupac.

– Energetski zaštićen kupac je socijalno ugroženi krajnji kupac iz kategorije domaćinstva kome je ovaj status priznat po osnovu stanja socijalne potrebe – kaže Zakon.

Takođe, Zakonom je definisano da nadležni organ lokalne zajednice za oblast socijalne zaštite donese akt kojim utvrđuje status energetski zaštićenog kupca. Međutim, prošlo je više od dvije godine od kada je Zakon u primjeni ali ova oblast još nije regulisana iako su od Nove godine na snazi tzv. blok tarife po kojima oni koji potroše više struje dobijaju uvećan račun.

Po Zakonu, Vlada, na prijedlog Ministarstva zdravlja, donosi uredbu kojom se propisuju uslovi, postupak i kriterijumi za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca.

Uredbom treba da bude propisan obrazac i sadržaj zahtjeva, dokazi koji se prilažu uz zahtjev, rokovi za odlučivanje po zahtjevu, količine električne energije za koje se energetski zaštićenom kupcu priznaje pravo na subvenciju, sadržaj rješenja o sticanju statusa energetski zaštićenog kupca i slično.

Novac za subvencije treba da bude obezbijeđen u budžetu RS.

 

 

Izvor: Srpska Info

BONUS VIDEO

Slični članci

Maslinarstvo u Hercegovini sve popularnije; U Manastiru Žitomislić 45 novih stabala

Urednik

Dječacima najzanimljivija „stop“ palica

Urednik

Kako da škole postanu bezbjedna mjesta za đake

Urednik

Javni sektor u Srpskoj se pobunio, zbog rasta minimalca traže veće plate

Urednik

Osumnjičeni za krađu uglja u Gacku

Urednik

Servisne informacije za srijedu, 21. februar

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje danas?

Urednik

Minimalac donio građanima ništa, a vlasti pun budžet

Urednik

Hotel Panorama: Dan žena provedite uz Ambasada bend

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više