RS i BiH Vijesti

Šta rade nadležni dok građani kupuju lijekove na veresiju, a voće i povrće na komad

Dok se politički sukobi nastavljaju, u Bosni i Hercegovini se svakog dana cijene povećavaju. Dok se bilježi trend poskupljenja potrošačke košarice, na snazi je umjetnost preživljavanja. Prosječna plata ne može pokriti ni pola potrošačke košarice.

Cviko Jovanović iz Lopara godinama prodaje namirnice na tuzlanskoj pijaci. Kupovna moć u posljednje vrijeme je, kaže, drastično opala.S druge strane, loša godina uticala je i na smanjenje proizvodnje.

Cviko Jovanović

„Izdalo je povrće, krompir, izdao kupus, šljiva.“

U septembru su, u odnosu na mjesec ranije, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju više za oko 0,6 posto, gotovo u svim odjeljcima, podaci su Agencije za statistiku BiH.  Nivo cijena na godišnjem nivou viši je za 4,1%., sindikalna potrošačka korpa skoro 3.000, a primanja mnogo niža. Stoga, ne iznenađuje da građani već duže vrijeme kupuju i na grame, zadužujući se do plate ili penzije.

Stručnjaci navode da je inflacija već dvije godine svjetski problem i treba mnogo vremena za usporavanje. Međutim, građani mogu promjenama navika doprinijeti.

Damir Bećirović, profesor ekonomije

„Moramo više paziti gdje trošimo novac, tražiti popuste, sniženja, kažnjavati tržne centre za koje mislimo da neopravdano proizvode drže sa visokim cijenama i samo na taj način ćemo slati poruku tržištu i primorati trgovce, proizvođače da se prilagode tržištu.“

Dok građani kupuju lijekove na veresiju, voće i povrće na komad, a trgovci ostaju skoro bez zarade, postavlja se pitanje šta rade nadležni, osim što se bave političkim prepucavanjima?

 

 

Izvor: BHRT

BONUS VIDEO

Slični članci

Košarkašice Leotara poražene u Trebinju

Urednik

Vraćena spomen ploča srpskim vojnicima na groblju u Prištini

Urednik

Orkanski vjetar na Sokocu, udari od 111 kilometara na čas

Urednik

Akcija „Džad“: U Srpskoj uhapšene 23 osobe

Urednik

Nevjerovatno: Jeftini letovi iz Bosne i Hercegovine sa Wizzairom i Ryanairom, već od 9 €

Urednik

Ryanair će u 2024. Dubrovnik povezivati s 18 evropskih odredišta

Urednik

Dio sveštene odežde Svetog Vasilija Ostroškog čuvaće se u Blagaju kod Mostara, svečano unošenje u nedjelju

Urednik

Akcijske cijene posnih proizvoda u „Slatkim kućama“ i „SL marketima“

Urednik

Restoran Ognjište: Tokom decembra budite dio najboljeg provoda u gradu

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više