RS i BiH Vijesti

Stručnjaci za nekretnine u BiH nisu optimistični, a prosječna cijena novih stanova za samo godinu dana je „podivljala“

Broj prodatih novih stanova u trećem kvartalu 2022. u odnosu na treći kvartal 2021. manji je za 13,5 posto. U odnosu na prosječan broj prodanih novih stanova u 2021. godini manji je za 2,6 posto

Agencija za statistiku BiH objavila je poređenje cijena novih prodatih stanova u BiH u trećem kvartalu ove godine u odnosu na prošlu.

Prosječna cijena prodatih novih stanova po m² u trećem kvartalu 2022. godine iznosi 2 587 KM. U usporedbi sa prosječnom cijenom prodatih novih stanova po m² u 2021. godini, prosječna cijena je veća je za 41,5%, te u odnosu na treći kvartal 2021. godine veća je za 47,5%.!

Broj prodatih novih stanova u trećem kvartalu 2022. u odnosu na treći kvartal 2021. manji je za 13,5 posto. U odnosu na prosječan broj prodanih novih stanova u 2021. godini manji je za 2,6 posto.

Površina prodatih novih stanova u trećem kvartalu 2022. godine u odnosu na treći kvartal 2021. godine manja je za 7,2 posto i u odnosu na prosječnu površinu prodanih novih stanova u 2021. godini manja je za 0,5 posto. Iz državne Agencije za statistiku napominju da prilikom prikupljanja podataka nisu obuhvaćene cijene prodaje postojećeg stambenog fonda (starih stanova).

Stručnjaci za nekretnine u BiH nisu optimistični kada je u pitanju smanjenje cijena nekretnina u našoj zemlji. Blagi pad mogao bi se desiti u narednoj godini ali prema predviđanjima cijene neće značajnije padati.

 

 

Izvor: Buka

BONUS VIDEO

Slični članci

Ponovo opljačkana i devastirana Saborna crkva u Mostaru

Urednik

Meteorolozi objavili prognozu do 19. decembra

Urednik

Crveni krst Nevesinje: Podjela italijanskih paketa

Urednik

Najbolji drug Luke Bojovića ostatak kazne služiće u zatvoru u Trebinju – biće izručen iz Španije

Urednik

Za više od 270.000 građana: Isplata novembarskih penzija sutra

Urednik

Ulazak Hrvatske u Šengen zonu neće donijeti promjene za građane BiH

Urednik

Sjećanje na prvi memorijal „Mišo Tamindžija“

Urednik

Rješenje problema se ni ne nazire: Iako su svi svjesni negativnih posljedica, telefoni ostaju u učionicama

Urednik

Detalji akcije „Magnet“: Oštetili Klinički centar Univerziteta u Sarajevu za desetine miliona KM

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više