RS i BiH Vijesti

Struka o nasilju: Prijetnje bi možda prošle i nezapaženo, manjka psihologa u školama

Ponukani i zabrinuti zbog tragedije u Beogradu, a potom i prijetnjama mladića iz Bihaća da će u Mješovitoj srednjoj školi ponoviti krvavi scenarij, Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog kantona organiziralo je sastanak sa pedagozima osnovnih i srednjih škola. Tema mnogo, a sve s jednim ciljem – spriječiti neželjena dešavanja.

Prijetnje mladića iz Bihaća da će počiniti krvoproliće u tamošnjoj Mješovitoj srednjoj školi možda bi prošlo i nezapaženo da tome nije prethodila beogradska tragedija. Otvorilo je to niz pitanja. Ko je kriv i čiji je to poraz?

 

Pedagozi u Unsko-sanskom kantonu najavljuju poduzimanje mjera i aktivnosti u koje će uključiti učenike, ali i roditelje.

“Naši prosvjetni radnici se trude da rade s djecom. Međutim, postoji taj vakum porodice između porodice i škole koji je nekontrolisan i u kojem djeca, odnosno mladi, dolaze u dodir s različitim sadržajima koji postaju trendovi i obrasci ponašanja u njihovom slobodnom vremenu“, kazao je Nedim Čirić sa odsjeka socijalne pedagogije i duhovne skrbi na IPF-u u Bihaću.

“Međuljudski odnos se gradi u preventivnoj fazi, dakle tad imamo priliku kao roditelj i kao prosvjetni radnik da dogovaramo sa djetetom šta je ustvari dobrobit, šta je u najboljem interesu djeteta. Kada dijete pokaže društveno neprihvatljive oblike ponašanja, kada napravi neki problem i pošalje signale za pomoć, tada je kasno za graditi ovaj odnos“, mišljenja je Šejla Bjelopoljak, predsjednica Udruge pedagoga i psihologa USK.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona pojačalo je policijsku kontrolu u krugu svih osnovnih i srednjih škola, a mladiću koji je prijetio krvoprolićem Sud u Bihaću je u međuvremenu odredio jednomjesečni pritvor. Svejedno, prostora za paniku nema, uvjeravaju u Ministarstvu obrazovanja.

Pojačana policijska kontrola u okolini škola

“Sazvali smo sve pedagoge i psihologe iz Unsko-sanskog kantona, ipak smatram da su to profesionalci koji će najbolje odgovoriti ovom zadatku, a to je da pokažemo na jedan način da nema mjesta za toliku paniku, ali da mi kao resorno ministarstvo stojimo tu kako bi smo pomogli svim našim kolegama da zajedno pronađemo neke najbolje modelitete kako da se ova kriza prebrodi”, istaknuo je Edvin Alijanović, ministar obrazovanja Unsko-sanskog kantona.

Intenziviranje procesa usvajanja Zakona o osnovnom obrazovanju te informisanju, samo su neki od zaključaka jučerašnjeg sastanka, a neophodno će biti i jačanje kadrovskih kapaciteta stručnih službi.

Poražavajuće je da mnoge škole u Bosni i Hercegovini psihologa uopšte nemaju.

Izvor: BHRT

BONUS VIDEO

Slični članci

Gaćinović niže uspjehe

Urednik

BiH će vjerovatno morati da uvozi struju

Urednik

“Ogradarima” 10. kolo Pab kviza

Urednik

Narodna biblioteka: U četvrtak književno veče Nataše Stanić

Urednik

Servisne informacije za utorak, 27. februar

Urednik

Nejednakost djece u vrtićima pod lupom

Urednik

Za deceniju u Srpskoj ugašeno 500 odjeljenja

Urednik

Upaljeni alarmi: Ljekare koji odlaze više neće imati ko da zamijeni

Urednik

Renovira se škola u trebinjskom naselju Dražin Do

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više