RS i BiH Vijesti

Travnički ćevap uvršten na listu 50 najboljih mesnih jela

Ćevapi mogu biti kombinacija različitih vrsta mesa. Zavisno u kojem se gradu Bosne i Hercegovine nalazite uz ćevape mogu vam servirati mladi kajmak, ponuditi jogurtom, a nezaobilazni prilozi su luk i somun ili lepina, koja može doći u nekoliko verzija.

Ovo tradicionalno jelo ponovo se našlo na listi najboljih jela u svijetu. Ali, ovaj put na listi su naglasili da se radi o ćevapima iz Travnika, koji su zauzeli 45. mjesto.

 

“Zbog nekoliko različitih načina pripreme i namirnica, često dolazi do rasprava da li su bolji sarajevski ili travnički ćevapi. Međutim, ljudi koji su ocijenjivali najbolja mesna jela u svijetu na veb stranici gastro magazina Taste Atlas, odlučili su se za travničke ćevape.

Ova sorta ćevapa proizvodi se u gradu Travniku u Bosni i Hercegovini. Ćevapi se prave od kombinacije junetine, teletine, ovčetine i janjetine, uz dodatak soli, bibera i malo sode bikarbone. Kada se peče na roštilju, meso se često premaže bistrom supom, koja se pripremala od goveđih kostiju i ovčetine”, opisali su.

Somun su nazvali piticom, koja se u slučaju travničkih ćevapa umače u temeljac od kuvanih kostiju, a preporučili su da se to sve skupa jede uz jogurt. Interesantan podatak jeste da se nijedno tradicionalno mesno jelo iz regiona nije našlo na ovoj listi.

 

 

Izvor: Agencije 

BONUS VIDEO

Slični članci

Bileća u duhu solidarnosti: Donacija brašna za 300 domaćinstava

Urednik

Za maslinovo ulje iz Tvrdoša zlatna medalja u Njujorku

Urednik

Novi podsticaji za nezaposlene

Urednik

Program prevencije dijabetesa za osnovce

Urednik

Vuk Janković osvojio maksimalan broj bodova i iz matematike i iz fizike

Urednik

Srpska bogatija za 17 beba: U Trebinju jedna djevojčica

Urednik

Primjer zajedništva i entuzijazma: Festival dječjih igara u Bileći 2. maja

Urednik

KUD „Zelengora“ na humanitarnom koncertu prikupila 2.600 KM za završetak izgradnje Hrama Svete Trojice

Urednik

Više aktivnosti povodom Svjetskog dana zdravlja

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više