Ex YU Vijesti

U Hrvatskoj se smanjuje broj brakova, više je građanskih nego vjerskih

U Hrvatskoj je za 10 godina broj brakova smanjen za 10 odsto, manje je i razvoda, a broj djece rođene van braka raste, najnoviji su podaci Eurostata.

Prema istim podacima raste i prosječna starost pri sklapanju prvog braka, kao i broj građanskih brakova, dok se smanjuje broj onih koji se sklapaju u crkvi.

– Radi se o trendovima na niovu Evropske unije koji se preslikavaju i na Hrvatsku – rekla je Hini načelnica demografskih i društvenih statistika u Državnom zavodu za statistiku Dubravka Rogić-Hadžalić.

U Hrvatskoj su 2021. sklopljena 18.203 braka, dok je prije pet ili deset godina njihov broj bio 10 posto veći. Statistika bilježi da je 2012. sklopljeno 20.323 brakova, a 2017. njih 20.310. Posmatrajući duže razdoblje, primjetan je silazni trend sklapanja brakova, pri čemu ih je najmanje, 15.196, zabilježeno u vrijeme pandemije korone 2020. godine.

Prosječna starost pri sklapanju prvog braka povećava se i za muškarce i za žene. Na primjer 1989. je prosječna starost mlade bila 23 godine, a mladoženje 27 godina, dok su u 2021. mladenci prosječno bili stari 29 i 32 godine.

S vremenom pada broj vjerskih, dok raste broj građanskih brakova, a van brakova rađa se gotovo četvrtina djece.

Tokom 2021. građanski brak sklopilo je 52 odsto parova, a vjerski 48 odsto, dok je na primjer 2012. bilo 58 odsto vjerskih i 42 odsto građanskih brakova.

Izvan braka u Hrvatskoj je rođeno 8.598 djece, odnosno 24 odsto od ukupno živorođene djece.

Podaci Eurostata pokazuju da je, na primjer, u Francuskoj broj djece rođene van braka znatno veći i iznosi 62 odsto, u Norveškoj 59 odsto, Portugalu 58 i Sloveniji 57 odsto.

Rogić-Hadžalić kaže da se broj razvedenih brakova smanjuje iz godine u godinu, te da je prosječno trajanje ravedenih brakova 15 godina.

 

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Mostar: Nestao Bruce Lee

Urednik

Hrvatska trenutno favorit za pobjedu na Evroviziji: Evo na kojem mjestu je Srbija

Urednik

Teja Dora će predstavljati Srbiju na „Evroviziji“ u Malmeu

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje danas?

Urednik

Pala odluka: U Beogradu novi izbori

Urednik

VIDEO / Niče dvorac u srcu ruže vjetrova: Na mjestu gde se spajaju planine i ravnica, dešava se magija!

Urednik

Čast i privilegija: Trener Leotara u stručnom štabu Srbije

Urednik

Mlijeko u BiH dva puta skuplje nego u Hrvatskoj, a maslac čak tri puta

Urednik

Učenik napao nastavnika u školi u Crnoj Gori

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više