Ex YU Vijesti

U Podgorici održana gramofonijada: Praznik za ljubitelje gramofonskih ploča

Godinu dana nakon što je svjetska prodaja gramofonskih ploča prvi put poslije tri i po decenije premašila prodaju kompakt-diskova (CD), u Podgorici je održana gramofonijada, koja je okupila kolekcionare i ljubitelje gramofonskih ploča.

Uz muziku sa vinila, posjetioci su danas razgledali i kupovali izdanja koja je izložilo nekoliko kolekcionara i vlasnika prodavnica ploča iz Podgorice.

Porast popularnosti ploča prati i sve veći broj događaja koji okupljaju njihove ljubitelje, pa je današnje okupljanje u Podgorici samo jedno u nizu sličnih okupljanja koja se održavaju u glavnom gradu Crne Gore, ali i u regionu.

Jedan od organizatora današnje gramofonijade, izvršni direktor nevladinog udruženja Montenegro Records, Boris Burić, za Anadoliju je kazao da se svakim danom povećava broj kolekcionara gramofonskih ploča.

„Ovdje smo da promovišemo analogne nosače zvuka, prvenstveno gramofonske ploče. Imamo bazu kolekcionara u Crnoj Goru. U odnosu na period kada smo počinjali, danas je pet puta više kolekcionara. Na taj način smo doprinijeli oživljavanju ovog hobija. Gramofonske ploče su prestale da se proizvode u Jugoslaviji od sredine devedesetih godina, pa sve do nedavno. Sada su ponovo popularne, kako kod nas, tako i u ostatku svijeta. Sve grupe se utrkuju da objave svoj novi album na ploči. Gramofonska ploča je preuzela primat u cijelom svijetu. Od prošle godine, proizvedena je i prodata u većem broju komada od kompakt-diskova“, kaže Burić.

Među okupljenima, danas je bilo najviše mladih ljubitelja i kolekcionara gramofonskih ploča. Kako ističe Burić, to je i jedan od ciljeva njihove organizacije, da uključe i zainteresuje posebno mlade bendove.

„Naša organizacija ima za cilj da razvija kulturnu notu, da podstaknemo bendove da albume snimaju na ploči. Pozivamo mlade bendove da zajedno osmišljavamo neko novo izdanje albuma, kako bismo popularisali i crnogorsku muziku, ali i gramofonske ploče“, ističe Burić.

 

 

 

Izvor: BHRT

BONUS VIDEO

Slični članci

Maslinarstvo u Hercegovini sve popularnije; U Manastiru Žitomislić 45 novih stabala

Urednik

Dječacima najzanimljivija „stop“ palica

Urednik

Kako da škole postanu bezbjedna mjesta za đake

Urednik

Javni sektor u Srpskoj se pobunio, zbog rasta minimalca traže veće plate

Urednik

Osumnjičeni za krađu uglja u Gacku

Urednik

Servisne informacije za srijedu, 21. februar

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje danas?

Urednik

Hotel Panorama: Dan žena provedite uz Ambasada bend

Urednik

Foča, Gacko: Opasne dionice u Srpskoj na kojima vam je „glava u torbi“

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više