Hercegovina Vijesti

U Trebinju počinju Dani Svetog Vasilija

Prazničnim večernjim bogosluženjem u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg i manastiru Svetog Vasilija u Mrkonjićima, večeras počinje četverodnevna manifestacija “Dani Svetog Vasilija”, koju organizuju Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Grad Trebinje.

Sveta služba počinje večeras u 18 časova, a na Trgu slobode, od 19 časova, biće izveden splet pjesama i igara iz Hercegovine, pod nazivom „Sveti Vasilije – svetitelj iz naroda“, u selekciji etnomuzikologa Pavla Paovice, čime će „Dani Svetog Vasilija“ biti i zvanično otvoreni.

U slučaju kiše, kulturnoumjetnički program biće održan u Kulturnom centru Trebinje.

Manifestacija „Dani Svetog Vasilija“ biće nastavljena sutra, na sami praznik u čast ovog mnogopošovanog svetitelja, i počeće služenjem svete arhijerejske liturgije u manastiru Svetog Vasilija u svečevom rodnom selu – Mrkonjićima, u 9 časova.

Po završetku službe, u porti manastira će u 11 časova biti priređena svetovasilijevska školska priredba, u izvođenju učenika Osnovne škole „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški“ Trebinje i učenika pravoslavne vjeronauke drugih hercegovačkih škola.

U 20 časova u Galeriji Kulturnog centra Trebinje biće otvorena izložba slika legata Zdravka Vajagića, uz nastup Crkvenog hora Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški i hora Muzičke škole Trebinje.

U subotu, 13. maja, u manastirima Tvrdoš i Zavala, od 8.30 časova biće priređena radionica za djecu „Sveti Vasilije Ostroški – dijete zavalsko i tvrdoško“ dok će u nedjelju, 14. maja, u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, od 9 časova, biti služena liturgija i proslavljena slava Crkvenog hora Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški.

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

KC Trebinje: Program bioskopa od 04-09. jula

Urednik

Book zona: Promocije knjiga i druženje sa autorima i na desetom „OK festu“

Urednik

Džudisti Leotara uspješno završili polaganje za pojas

Urednik

Trebinje intenzivira saradnju sa Petrovcem na Mlavi

Urednik

Predstava „Cvjećko klovan“ sutra u Bileći

Urednik

Rođene 22 bebe u Srpskoj: U Trebinju dječak, a Nevesinje bogatije za djevojčicu i dva dječaka

Urednik

Padrino radio uskoro na frekvencijama u Bileći i Gacku

Urednik

Rukometni kamp “Mladen Bojinović Dugi” u Gradu Sunca ispunio sve ciljeve

Urednik

Preventivna kampanja LAKO JE BRZINU SMANJITI, kojoj se pridružio i Grad Trebinje.

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više