RS i BiH Vijesti

Uvećana novčana podrška zapošljavanju lica sa invaliditetom

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske uvećao je novčane stimulanse za samozapošljavanje i zapošljavanje lica sa invaliditetom i prvi put uveo diferencijaciju iznosa u zavisnosti od kategorije i procenta invaliditeta, izjavio je direktor Fonda Stevica Dronjak.

On je naveo da je za ratne vojne invalide i civilne žrtve rata predviđeno 7.000 KM ako je invalidnost 40, 50 i 60 odsto, 8.000 KM za 70 i 80 odsto invalidnosti, te 10.000 KM za 90 odsto i više.

Osobe sa tjelesnim oštećenjem od 70 odsto imaju pravo na novčani stimulans 9.000 KM, sa tjelesnim oštećenjem od 80 odsto na 10.000 KM, a sa tjelesnim oštećenjem od 90 i 100 odsto na 12.000 KM.

„Važno je napomenuti da se visina stimulansa povećava za 1.000 KM ako poslodavac u stalni radni odnos primi žensku osobu sa invaliditetom ili osobu sa invaliditetom mlađu od 35 godina“, rekao je Dronjak Srni.

Kada je riječ o samozapošljavanju, za lica sa tjelesnim oštećenjem od 70 i 80 odsto podrška je 8.000 KM, a za lica sa tjelesnim oštećenjem od 90 i 100 odsto 10.000 KM.

Dronjak je podsjetio da su ranije stimulansi bili jednaki i za tjelesna oštećenja i za ratne vojne invalide i za lica sa intelektualnim poteškoćama, da su do prošle godine iznosila 4.500 KM, a u 2023. su uvećana na 7.000 KM bez obzira na kategoriju i procenat invalidnosti, te da je novu odluku donio Upravni odbor Fonda i da se primjenjuje od ove godine.

Pprema Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalida, te podzakonskim aktima koji regulišu ovu oblast, ova sredstva koriste se isključivo za prilagođavanje radnog mjesta osobi sa invaliditetom, prilagođavanje uslovima rada i kupovinu mašina i alata, opreme ili pribora potrebnog za zapošljavanje osobe sa invaliditetom.

 

Izvor: Srna

BONUS VIDEO

Slični članci

Vladan Arizanović opet u dresu Leotara: Srce me vuklo u Trebinje

Urednik

Muzička promenada za publiku u Gacku

Urednik

Monodrama „Nenapisana pisma“ na platou Muzeja Hercegovine u Trebinju

Urednik

Kameni most u novom sjaju — završeno pjeskarenje

Urednik

Iz Kulturno sportskog centra Gacko najavljuju: Vaterpolo spektakl na jezeru Vrba

Urednik

Brojni kulturno zabavni programi duž hercegnovske rivijere

Urednik

Na programu 149. Nevesinjske olimpijade 50 disciplina, uvećan nagradni fond

Urednik

Ponovo stižu tropske noći

Urednik

Treći Vidovdanski turnir u Batkovićima završen trijumfom ekipe Kafe EKS

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više