RS i BiH Vijesti

Vrijednost voćarske proizvodnje u Srpskoj veća od 220 miliona KM godišnje

 Voćarska proizvodnja u Republici Srpskoj veoma je značajna ako se ima u vidu da je njena vrijednost veća od 220 miliona KM.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Savo Minić, rekao je da je podrška kroz kapitalne investicije i po kilogramu prodatog i otkupljenog voća povećana za 100 odsto.

Iz ovogodišnjeg agrarnog budžeta, koji iznosi 180 miliona KM, kako je naveo, značajna sredstva se usmjeravaju u voćarstvo.

– Domaći voćari su najčešće pravna lica i povećali smo limite premije sa 100.000 KM na 200.000 KM. Voćare smo isključili iz određenih limita kada je riječ o površinama za nabavku poljoprivredne mehanizacije – rekao je Minić.

Na ovogodišnji javni poziv za kapitalne investicije stigao je rekordan broj zahtjeva, a od oko 80 miliona KM, koliko će biti realizovano, 20 miliona KM ide u sektor voćarstva.

– Voćari učestvuju sa više od 25 do 28 odsto u kapitalnim investicijama i njihova oprema je veoma skupa – kaže Minić i dodaje da voćari iz Srpske izvoze više od 35 miliona KM svojih proizvoda, prije svega u Srbiju i Rusiju, kao i da postoji dobar balans sa uvozom.

 

 

 

Izvor: Srpska Info

BONUS VIDEO

Slični članci

Mostar: Nestao Bruce Lee

Urednik

Hrvatska trenutno favorit za pobjedu na Evroviziji: Evo na kojem mjestu je Srbija

Urednik

Teja Dora će predstavljati Srbiju na „Evroviziji“ u Malmeu

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje danas?

Urednik

Čast i privilegija: Trener Leotara u stručnom štabu Srbije

Urednik

Mlijeko u BiH dva puta skuplje nego u Hrvatskoj, a maslac čak tri puta

Urednik

Učenik napao nastavnika u školi u Crnoj Gori

Urednik

Trebinje nizom aktivnosti njeguje sjećanje na vladiku Atanasija

Urednik

Agencija za statistiku BiH: U 2023. registrovano više od 1,2 miliona vozila

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više