RS i BiH Vijesti

Za prodato voće 4,2 miliona KM: Koliko iznose ovogodišnje premije iz budžeta

Na ime premije za proizvedeno i prodato voće ove godine u budžetu RS obezbijeđeno je 4,2 miliona KM i milion KM za podršku podizanju novih zasada.

U Ministarstvu poljoprivrede RS kažu da je kroz kapitalne investicije obezbijeđeno 500.000 KM za protivgradne mreže i boks palete, zatim dva miliona KM za izgradnju sistema za navodnjavanje, a u investicije u skladištenje i preradu poljoprivrednih proizvoda 8,3 miliona KM.

– Iz navedenog se jasno vidi veliko zalaganje ovog ministarstva kad je u pitanju podrška voćarskoj proizvodnji – tvrdi ministar poljoprivrede RS Savo Minić u odgovoru na poslaničko pitanje Petka Rankića.

Rankić je pitao kakvi su planovi Ministarstva poljoprivrede kada je u pitanju otkup jagodičastog voća ove godine.

– Poznato je da su otkupljivači jagodičastog voća u RS prošlu godinu završili sa gubicima koji su iznosili više od četiri KM po kilogramu voća, jer je cijena prema proizvođačima isplaćena 8,5 KM za kilogram, a prodato je po 2,2 evra po kilogramu. Da li će Ministarstvo obezbijediti novac da se ti gubici barem djelimično pokriju jer, u suprotnom, proizvođači jagodičastog voća u RS ove godine neće imati kome prodavati proizvode – pitao je Rankić.

U odgovoru koji je potpisao ministar Minić, na pitanje otkupa i plasmana jagodičastog voća i isplaćenoj cijeni prema proizvođačima od strane otkupljivača, ističu kako se cijene slobodno formiraju na tržištu.

– Uzimajući u obzir sve navedeno, prostor za djelovanje Ministarstva poljoprivrede je veoma ograničen. Napominjemo da su problemi u malinarstvu prisutni u cijelom regionu. Značajan je pad potražnje u inostranstvu za malinom iz Republike Srbije, do kojeg se došlo zbog manje potražnje za svježom i zamrznutom malinom u supermarketima, kao i zbog pada tražnje industrijske prerade voća širom Evrope – naglašavaju u Ministarstvu poljoprivrede RS.

 

 

Izvor: Srpska Info

BONUS VIDEO

Slični članci

U galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena izložba grafika Marije Kapisode (FOTO)

Urednik

Projekat „Socijalizacija djece Republike Srpske“ – Šeranić svirao, pjevao, pa zaigrao kolo sa učesnicima

Urednik

Vozačima oprez – Pojačana frekvencija vozila, posebno na granični prelazima

Urednik

U ponedeljak počinje „Ljetni turnir u malom fudbalu Gacko 2024“

Urednik

Predstojeća noć će biti tropska: Danas do 40 stepeni!

Urednik

Priča koja vraća vjeru da ipak dolaze ljepša vremena: Željko iz Srbije donira jetru mladom Mostarcu

Urednik

Na mističnom mjestu u Hercegovini temperatura nikad ne prelazi 11 stepeni (VIDEO)

Urednik

U nedjelju promocija “Snowlion” sladoleda u “Aqua parku – Sunčana vrela”

Urednik

Đoković oponašao vuka: Zavijanje čuo cijeli Vimbldon (VIDEO)

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više