RS i BiH Vijesti

Zašto je cijena dizela manja od cijene benzina

U proteklih nešto više od godinu dana došlo je do jedne anomalije kod cijena goriva. Naime, dizel gorivo je na benzinskim pumpama bilo skuplje od benzina, ali se sada ponovo vratilo staro stanje.

U posljednjih nekoliko dana na pumpama u BiH dizel se može naći po cijenama manjim od cijene benzina. Najeftinija cijena dizela u Sarajevu je trenutno 2.26 KM po litru, dok je najjjeftiniji benzin 95 2.46 KM po litri, a najeftiniji benzin 98 je 2.61 KM po litri.

Kako saznajemo, postoji više razloga za ovakva kretanja na tržištu naftnih derivata. Prvi istaknuti razlog zašto je dizel postao skuplji od benzina je jednostavno zakon tržišta, proizvod koji je više tražen njegova cijena je skuplja.

Kako dizel koristi većina motornih vozila, rafinerije su godinama smanjivale proizvodnju benzina. U BiH benzina se prodaje oko 10 odsto u odnosu na dizel.

Razlog zašto se nakon dugo vremena opet dešava inverzija u cijenama krije se u stanju svjetske ekonomije. Širom svijeta se dešavaju naznake pojave ekonomske recesije koja usporava privredu, a samim tim i potražnju za dizelom. Osim cijena goriva, padaju i cijene metala i cijene granulacija od kojih se pravi plastika. Sa takvim naglim usporavanjem ekonomije, dešava se i pad cijena industrijskih roba.

Podsjećamo da je u BiH u jednom trenutku maloprodajna cijena dizela dostigla cijenu od čak 3.76 KM. U odnosu na taj period gorivo je jeftinije i do 1.50 KM, prenosi „Klix“.

Na svjetskom tržištu cijena indexa WTI, ključnog indeksa za američku naftu je 73.88 dolara po barelu, a cijena Brent nafte koja se crpi iz Sjevernog Mora je 77.71 dolar po barelu. Zapadne zemlje su cijenu ruske nafte ograničile na 60 dolara po barelu, a tržišna cijena Ural nafte je 55.68 dolara po barelu.

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

Urednik

Sutra „Dani košute“ i promocija domaćih proizvoda

Urednik

NATO: Spremni smo poslati još vojnika na Kosovo

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa do 1. juna

Urednik

Kad krenete na more u Hrvatsku, dočekat će vas još skuplje cigarete

Urednik

Mostarci i Bilećani ujedinjeni u pomoći Slobodi i Vjeri Vukosav

Urednik

U Srpskoj prošle godine živjelo 1,12 miliona stanovnika

Urednik

Oglas: Izdaje se atraktivan poslovni prostor, novogradnja, na Obali Luke Vukalovića

Urednik

Revizori našli brrojne nepravilnosti u Zavodu za zapošljavanje Srpske

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više