Svijet Vijesti

Zbog klimatskih promjena nestaće 90 odsto tradicionalnih vinskih regiona

Novo istraživanje objavljeno u časopisu „Nature Reviews Earth & Environment“ ukazuje da bi oko 90 odsto nekih od tradicionalnih svjetskih regiona u kojima se proizvodi vino moglo da nestane u narednim decenijama zbog klimatskih promjena.

Naučnici su otkrili da su primorski regioni i ravnice Italije, Španije, Grčke i južne Kalifornije najviše ugroženi, javlja CBS.

Konkretno, otkrili su da su prekomjerna suša i češći toplotni talasi izazvani klimatskim promjenama odgovorni za rizik po proizvodnju vina u ovim regijama.

Temperatura, padavine, vlažnost, radijacija i nivoi ugljen-dioksida su takođe ključne komponente proizvodnje vina, a naučnici tvrde da će se izmijeniti usljed novih klimatskih uslova.

Porast temperature može da učini druge regione pogodnijim za uzgoj grožđa, kao što su država Vašington, Oregon, Tasmanija i severna Francuska.

Naučinici upozoravaju da će to ipak zavisiti od toga koliko temperature porastu, a može postojati rizik za očuvanje životne sredine ukoliko u tim regijama otpočne uzgajanje vinove loze.

Iako bi to moglo da donese novi oblik ekonomskog rasta u tim oblastima, ljudi će se i dalje suočavati sa ekstremnim vremenskim prilikama i njihovim uticajima, upozoravaju naučnici.

Promjena klime donosi rizik od novih patogena i insekata koji mogu uticati na poljoprivredu i cjelokupno zdravlje životne sredine i ljudi.

Sušniji uslovi bi umanjili vjerovatnoću nekih problema sa vinovom lozom, kao što je peronospora, ali ukoliko se dogodi, epidemija bi se vjerovatno javila ranije i širila se brže, pokazalo je istraživanje.

Kao i kod svih elemenata klimatskih promjena, prilagođavanje je „obavezno“, kažu istraživači.

Proizvođači vina će morati da razmotre sorte grožđa koje su više prilagođene njihovim regionima i vremenu berbe, što nije neophodno samo za globalnu ponudu, već i za ukupni kvalitet vina.

Na primjer, klimatski faktori utiču na nivoe pH, sadržaja alkohola i kiselosti, otkrili su istraživači.

Dok se nivoi alkohola i pH u vinu povećavaju, nivoi kiselosti se smanjuju, što mikrobiologiju u napitku čini nestabilnijom, a to dovodi do „povećanog rizika od mikrobiološkog kvarenja“ i „arome prezrelog i/ili kuvanog voća“.

„Jedno je sigurno. Klimatske promene će dovesti do velikih promena u globalnoj proizvodnji vina u bliskoj budućnosti. Fleksibilnost će biti od suštinskog značaja za prilagođavanje ovim promenama“, zaključili su istraživači.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Šampionski duh Leotara: Polaganje pojaseva pokazalo veliki napredak mladih sportista

Urednik

Odličan nastup plivača Leotara na Ljetnom prvenstvu Republike Srpske u Trebinju

Urednik

Šarena povorka uljepšala Vidovdan u Bileći

Urednik

Ulovljen kapitalac od 212 cm i 55 kg u vodama Bilećkog jezera

Urednik

Nevesinjski planinari na krovu Crne Gore

Urednik

„Poklon koncert voljenom Trebinju“ – Gradski KUD „Alat“ na Crkvini održao koncert

Urednik

Prijave na letove avio-kompanije Rajaner samo preko aplikacije

Urednik

Izložba „Geometrijski dijalog 2“ u Trebinju

Urednik

„Rundek eko kvartet“ otvara „Trebinje jazz festival“

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više