RS i BiH Vijesti

Zbog nepravilnosti u izdavanju stana na dan izrečene kazne od 30.200 KM

Republička tržišna inspekcija je u proteklom mjesecu izvršila 233 kontrole s ciljem suzbijanja obavljanja neregistrovane djelatnosti pružanja usluga smještaja po principu „stan na dan“ i izrekla novčane kazne u ukupnom iznosu od 30.200 KM.

U 43 slučaja utvrđeno je da lica nisu uredno registrovala djelatnost, a oglasila su pružanje ovih usluga, zbog čega im je izrečena zabrana daljeg rada, kao i novčana kazna, saopšteno je iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Bilo je i slučajeva da su određene nepravilnosti utvrđene i kod registrovanih subjekata, te su u ovim slučajevima nalagane mjere za otklanjanje nepravilnosti i izricane novčane kazne.

Iz Inspektorata su podsjetili da je ovaj vid iznajmljivanja smještaja od fizičkih lica definisan Zakonom o ugostiteljstvu od 2017. godine.

„S obzirom na to da su stvorene zakonske pretpostavke za pružanje ovakvih vrsta usluga, želimo naglasiti da prioritetni cilj inspekcije nije kažnjavanje, već registracija i legalizacija subjekata, odnosno uvođenje njihovog poslovanja u zakonske okvire“, navedeno je u saopštenju.

Iz Inspektorata apeluju na fizička lica koja pružaju ovu vrstu usluga ili planiraju da počnu sa obavljanjem ove djelatnosti – da ne čekaju dolazak inspektora, već da samostalno pokrenu proceduru legalizacije.

Inspekcija će preduzimati sve raspoložive mjere kako bi suzbila neregistrovano obavljanje djelatnosti, koje predstavlja nelojalnu konkurenciju subjektima koji legalno rade i izmiruju obaveze prema radnicima i državi.

 

 

Izvor: ATV

BONUS VIDEO

Slični članci

Mostar: Nestao Bruce Lee

Urednik

Hrvatska trenutno favorit za pobjedu na Evroviziji: Evo na kojem mjestu je Srbija

Urednik

Teja Dora će predstavljati Srbiju na „Evroviziji“ u Malmeu

Urednik

Kakvo nas vrijeme očekuje danas?

Urednik

Čast i privilegija: Trener Leotara u stručnom štabu Srbije

Urednik

Mlijeko u BiH dva puta skuplje nego u Hrvatskoj, a maslac čak tri puta

Urednik

Učenik napao nastavnika u školi u Crnoj Gori

Urednik

Trebinje nizom aktivnosti njeguje sjećanje na vladiku Atanasija

Urednik

Agencija za statistiku BiH: U 2023. registrovano više od 1,2 miliona vozila

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više