RS i BiH Vijesti

Na krilima izazova: Kako izgleda školovanje kadeta iz Srpske na Vojnoj akademiji

Banjalučanka Gabrijela Petrušić prvi je student iz Republike Srpske koji je preko konkursa MUP-a dobio šansu za školovanje na Vojnoj akademiji u Beogradu.

Na četvrtoj je godini, a uskoro će i zvanično postati pilot helikoptera. Uniforma je porodična tradicija, tako da joj nije teško bilo da donese odluku da, kao mlada djevojka, krene suprotnim smjerom od njenih vršnjakinja i da svoj poziv pronađe – među oblacima.

– Svi kao mali gledamo avione na nebu i te tragove što ostavljaju, i razmišljala sam kako je njima sada, i uopšte koja je sloboda u vazduhu, eto, da uzmemo primjer ptica i kako je njima pogled na svijet dolje, tako da, znatiželja – priča Gabrijela Petrušić, student Vojne akademije za ATV.

Među troje studenata iz Srpske je i Đorđe iz Laktaša. Na trećoj je godini studija, a budućim kolegama savjetuje da vjeruju u sebe, jer proces prijema nije lak. Nakon provjere fizičkih sposobnosti i testa iz matematike koji se radi u Banjaluci, slijede ljekarski pregledi u Beogradu – možda i najzahtjevniji dio testiranja. Ko sve to prođe, ide na padobransku obuku sa dva skoka, a zatim i na selektivno letenje. Samo najbolji, postaju studenti Vojne akademije. Tek tada kreće pravi izazov – pobijediti samog sebe.

– Najteže je bilo prilagoditi se na ovaj vojnički način života, izaći iz svoje zone komfora u kojoj smo svi bili u srednjoj školi i doći u neki novi sistem ustajanja rano i poštovanja svih pravila. Ta disciplina je jako važna, cijela vojska je zasnovana na disciplini. Tako da, tu nema govora, mora disciplina da bude na najvišem mogućem nivou – kaže Đorđe Pejčinović, student Vojne akademije.

Sav trud se zaista isplati, kažu kadeti. Znaju da ih u Ministarstvu unutrašnjih poslova čeka siguran posao.

Iz uprave Vojne akademije kažu da, za potrebe MUP-a Republike Srpske, školuju kadete na studijskom programu pješadija i vojno vazduhoplovstvo.

– Univerzitet odbrane i Vojna akademija, sveukupno u dobrim odnosima Srbije i Republike Srpske daje svoj doprinos, i ja verujem da naši kadeti koji su završili studije na Vojnoj akademiji dale moje mišljenje a verujem i ocene naših ministarstava – izjavio je pukovnik Dragan Trifković, pukovnik.

Konkurs je otvoren do 22. marta, a biće izabrano do pet kandidata koji će imati šansu da postanu studenti vojnog vazduhoplovstva na Vojnoj akademiji u Beogradu.

 

 

Izvor: Atv

BONUS VIDEO

Slični članci

Nastavlja se ljeto u aprilu, do kada će biti toplo ?

Urednik

U Srpskoj rođeno 32 bebe: Bez poroda u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Smanjen izvoz meda u prošloj godini

Urednik

Univerzitetska bolnica u Foči ima novog direktora

Urednik

Sezona alergija stigla ranije nego prethodnih godina

Urednik

VIDEO / Sinu bivšeg golamana Leotara potrebno još 20.000 evra za liječenje

Urednik

Čudna boja Jablaničkog jezera, šta je uzrok ?

Urednik

Proljeće je vrijeme za nove početke i sjajne pogodnosti iz Supernove

Urednik

Ramazanski bajram molitvom dočekan širom BiH

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više