RS i BiH Vijesti

Srpska još čeka cijenu gasa

Republika Srpska idućih dana trebalo bi da dobije od “Gasprom-eksporta” podatke o cijenama gasa za drugi kvartal, a u “Gas-Resu” za sada ne prognoziraju da li će i za koliko taj energent biti skuplji ili se pak možda neće ništa mijenjati u odnosu na prvo tromjesečje.

Direktor “Gas-Resa” Ljubo Glamočić rekao je “Glasu Srpske” da je očekivao da do prve polovine aprila dobije zvanično saopštenje “Gasproma” o cijenama za drugi kvartal.

– Ostali kupci dobili su instrukcije i obavještenje o poskupljenju. Mi još zvanično ništa nismo dobili od “Gasproma”. Kada bih bilo šta rekao u vezi s tim bila bi moja slobodna procjena. Čekamo da vidimo šta će biti. Vidio sam i izjavu da će prijateljske zemlje imati određene benefite po pitanju cijena. Za sada nikakve prognoze ne iznosimo, dok ne dobijemo zvanično dokumenta od “Gasproma” – rekao je Glamočić.

Podsjetio je da Srpska ima sa “Gasprom-eksportom” iz Peterburga potpisan ugovor o isporuci gasa do kraja maja.

–  Količine i način isporuke su ugovorene do kraja maja. Međutim, aneks ugovora o cijenama za drugi kvartal još uvijek nemamo, niti predračun koji bi trebalo da dobijemo da platimo avans za maj. Zbog toga očekujemo da ćemo idućih dana o svemu biti obaviješteni. Kada je riječ o aprilu, za taj mjesec smo uplatili avans po cijenama iz marta. Ne znam zaista šta bi mogli očekivati i šta će se desiti – poručio je Glamočić i dodao da je zbog svih dešavanja u Ukrajini otežana i komunikacija.

Mnoge zemlje trpe posljedice rusko-ukrajinskog sukoba, a RS se gasom snabdijeva preko “balkanskog toka” koji  ide direktno preko Crnog mora, Turske, Bugarske, te preko Zaječara ulazi u Srbiju odakle jedan krak ide ka BiH.

– Dakle, gas koji RS dobija ne prolazi kroz Ukrajinu. Mi ni do sada nismo imali nikakve probleme po pitanju isporuke gasa i ne očekujemo ih ni dalje – naveo je Glamočić.

Oko 90 odsto skladišta gasa u Evropi drži “Gasprom”, a zalihe gasa u Evropi su na minimumu. Ruski predsjednik Vladimir Putin je zbog sankcija koje su zapadne zemlje nametnule Rusiji zatražio od neprijateljskih zemalja da plin plaćaju ruskom valutom, rubljom. Zemlje članice G7 odbacile su ovaj prijedlog, za koji smatraju da je kršenje ugovora. Oni predviđaju plaćanje u evrima ili američkim dolarima.

U FBiH nove cijene

Nabavna cijena gasa za FBiH porasla je za 21,7 odsto u odnosu na januar 2022. godine. Direktorica “Energoinvesta” iz Sarajeva Bisera Hadžialjević kazala je da su dobili cijenu gasa koja će biti aktuelna od aprila 2022. godine za naredni kvartal.

– Dobili smo cijene od “Gasproma” koje će biti aktuelne od aprila 2022. godine za naredni kvartal, znači naredna tri mjeseca. Samim tim isporuka gasa za taj period nije upitna. Cijena je povećana za 21,7 odsto u odnosu na januar 2022. godine – rekla je Hadžialjevićeva i dodala da je ta cijena gasa bila donekle i očekivana.

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

U galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena izložba grafika Marije Kapisode (FOTO)

Urednik

Projekat „Socijalizacija djece Republike Srpske“ – Šeranić svirao, pjevao, pa zaigrao kolo sa učesnicima

Urednik

Vozačima oprez – Pojačana frekvencija vozila, posebno na granični prelazima

Urednik

U ponedeljak počinje „Ljetni turnir u malom fudbalu Gacko 2024“

Urednik

Predstojeća noć će biti tropska: Danas do 40 stepeni!

Urednik

Priča koja vraća vjeru da ipak dolaze ljepša vremena: Željko iz Srbije donira jetru mladom Mostarcu

Urednik

Na mističnom mjestu u Hercegovini temperatura nikad ne prelazi 11 stepeni (VIDEO)

Urednik

U nedjelju promocija “Snowlion” sladoleda u “Aqua parku – Sunčana vrela”

Urednik

Đoković oponašao vuka: Zavijanje čuo cijeli Vimbldon (VIDEO)

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više