Magazin

Da li znate da ovom greškom med pretvarate u otrov?

Mnogi ne mogu da zamisle čaj bez kašičice meda, ali upravo ta navika može da bude veoma opasna…

Svjetski specijalisti iz oblasti zdrave ishrane upozoravaju da sa medom, koji se inače smatra zdravom namirnicom, ni u kom slučaju ne treba pretjerivati. Po njihovom mišljenju, mladi ne bi trebalo da uzimaju više od dvije do tri kašičice ovog slatkog nektara dnevno, a osobama koje pate od određenih bolesti se ne preporučuje više od jedne kašike u toku dana.

Gojazne osobe i one koje boluju od dijabetesa, ateroskleroze ili hipertenzije treba da budu oprezni kod kod unosa ove namirnice.

Nutricionisti takođe upozoravaju da svako može da bude alergičan na med, bez obzira na uzrast. Ova namirnica sadrži kiseline, namirnice koje iritiraju želudac, pa zato prekomjerna konzumacija meda može da izazove gastritis, pa čak i čireve.

Postoji još nešto što mnogi rade kada se med zgusne nakon dužeg stajanja (a potrebno je da se razrijedi kako bi se lakše koristio) ili pripremaju neki topli napitak kao što je čaj, a što je velika greška. Ako se med doda u ključalu vodu, on gubi korisna svojstva i takođe proizvodi otrov. Ako pripremate čaj, nikako nemojte da ga stavljate u ključalu vodu, već kad se prohladi i kad je tek topao. Temperatura vode ne bi trebalo da prelazi 40 stepeni Celzijusa.

„Med proizvodi dioksometil supstancu u ključaloj vodi, a to je otrov“, napominju stručnjaci.

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Nedjeljni horoskop od 20. do 26. januara

Urednik

U Amsterdamu otvoren vrt sa oko 200.000 lala

Urednik

Sreća ih uvijek prati i niko ne može da je pokvari: Ova tri znaka su najveći optimisti u horoskopu

Urednik

Ne bacajte kesice čaja: Pametni trikovi za ponovnu upotrebu!

Urednik

Ovaj znak horoskopa neka se pripremi, uskoro mu stiže ogromno bogatstvo

Urednik

Koliko su poskupjeli automobili u posljednjih deset godina

Urednik

Doktor otkriva najbolje vrijeme za doručak i večeru ako želite da smršate

Urednik

Mjesec je ušao u Lava: Tri znaka su na udaru

Urednik

Šta Tesla nikada nije jeo i zašto je imao toliko energije – usprkos nespavanju?

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više