Magazin

Dubai čokolada: Kako je napraviti?

Ako ste proveli barem malo vremena na društvenim mrežama, sigurno ste naišli na viralnu Dubai čokoladu.

Ova slastica, rođena u čuvenoj slastičarnici “The Fix” iz Dubaija, postala je prava zvijezda zahvaljujući platformama poput TikToka.

Snimke oduševljenih korisnika učinile su je globalno prepoznatljivom, a sviđa im se spoj kremaste pistacije, hrskavog kadaifa i glatke čokolade.

Hrskavi slojevi fino prženog kadaifa, u kombinaciji s neodoljivom kremom od pistacije, stvaraju kontrast kojem je teško odoljeti.

Kadaif su zapravo tanki rezanci napravljeni od brašna i vode.

Zahvaljujući popularnosti, ljudi iz cijelog svijeta trude se napraviti vlastite verzije ovog slatkog fenomena. Iako mnogi možda nemaju priliku posjetiti Dubai, dobra vijest je da postoji mnoštvo recepata koji omogućuju da ovu luksuznu poslasticu napravite kod kuće.

Sa samo nekoliko ključnih sastojaka – čokoladom, pistacijama i kadaifom – možete replicirati ovu čokoladu.

Recepti se razlikuju, ali osnova ostaje ista – preprženi kadaif dodaje hrskavost, dok pistacija donosi bogatstvo ukusa. Sve to obavijeno slojevima čokolade stvara desert koji je jednako vizualno privlačan koliko i ukusan.

Mnoge verzije uključuju prilagodbe poput različitih vrsta čokolade ili dodatnih začina, ali svi se slažu u jednom – Dubai čokolada je pravi hit i nešto što morate probati.

Sastojci:

400 g čokolade

30 g maslaca

150 g kadaifa

200 g kreme od pistacije

Priprema:

Najprije rastopite čokoladu i ravnomjerno je rasporedite po kalupu u kojem planirate praviti čokoladice.

Možete koristiti silikonski kalup, a ako ga nemate, možete iskoristiti kalup za mafine ili hljeb, prethodno obložen papirom za pečenje. Obavezno premažite čokoladom i stranice kalupa.

Zatim usitnite kadaif, otopite maslac na tavi i dodajte usitnjeni kadaif.

Pržite ga dok ne dobije blago zlatnu boju i postane hrskav. U međuvremenu, zagrijte kremu od pistacija i pomiješajte je sa prženim kadaifom.

Ovu smjesu stavite u kalup obložen čokoladom, prelijte još jednim slojem čokolade i ostavite u frižuderu da se stisne. Nakon toga, čokoladice su spremne za posluživanje.

Izvor: SeeSrpska

BONUS VIDEO

Slični članci

Nedjeljni horoskop od 7. do 13. aprila

Urednik

Zašto nas privlače određene osobe: Psihologija simpatija i privlačnosti

Urednik

Tri najdominantnija horoskopska znaka

Urednik

Prirodne boje za jaja: Vaskrs u nijansama ljubavi, prirode i uspomena na djetinjstvo

Urednik

Ovaj horoskopski znak genijalno upravlja novcem

Urednik

Ovo cvijeće unesite u kuću prije Uskrsa: Vjeruje se da donosi mir i sreću

Urednik

Kako da se borite protiv proljećnog umora?

Urednik

Tri horoskopska znaka su cijelog života vezana za majku

Urednik

Ove tri grickalice možete jesti bez griže savjesti!

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više