Kada temperatura poraste u termometru, u potrazi smo za jednostavnim, laganim i ukusnim jelima koja ne iziskuju komplikovane sastojke ni dugo stajanje za šporetom.
Baš zato ove sedmice ješćemo lagane, ali izuzetno zasitne salate koje se mogu konzumirati kod kuće, ponijeti na posao ili čak piknik.
Ponedjeljak bez mesa otvaramo s finom proteinskom salatom od kvinoje, slanutka, orašastog voća i pokojega začina.
Ove sedmice uživaćemo i u toplo-hladnoj salati od patlidžana, sira i pinjola, ali i u indonezijskom jelu gado gado.
Za ljubitelje mesa tu je salata od kvinoje i piletine, ali i ona od tjestenine i komadića šunke.
Kada se zaželite nečega slatkog, pojedite osvježavajuće voće ili salatu od pečenog voća koju vam mi predlažemo ove sedmice.
Nastavite čitati tekst i pronađite sedam recepata – po jedan za svaki dan idealnih kad je vani vruće.
Ponedjeljak – proteinska salata sa slanutkom
Ova salata od kvinoje, slanutka i povrća idealan je izbor kada vam se ne da dugo stajati za šporetom. Obiluje bjelančevinama biljnog porijekla, svježa je, ukusna i može potrajati nekoliko dana u frižideru. Štaviše, okus će biti bolji dan nakon što je napravite.
Utorak – salata od pečenog patlidžana, sira i pinjola
Salata od patlidžana, sira i pinjola idealno je ljetno jelo. Patlidžani se kratko prepeku kako bi im se uklonila gorčina, a potom sljube s fetom, pinjolima i osvježavajućim dresingom te svježim začinskim biljem poput mente.
Srijeda – salata od tjestenine i šunke
Hladna salata od kuhane tjestenine još je jedno fino i zasitno jelo koje možete nekoliko dana držati u frižiedru. Pripremiti je možete, pak, od sastojaka koje imate na raspolaganju kod kuće.
Mi vam predlažemo kombinaciju šunke, sira i graška obogaćenu dresingom na bazi majoneze – koja se sviđa baš svima.
Četvrtak – gado gado
Gado gado je indonezijsko nacionalno jelo – svojevrsna salata sastavljena od svježeg i kuhanog povrća, kuhanih jaja i prženih komadića tofua ili tempeha, a koje se poslužuje s preljevom na bazi kikirikija.
Ime gado u indonezijskoj se kulturi odnosi na jelo koje se konzumira bez riže. Uistinu, u njemu nema te opšteprisutne žitarice. Umjesto toga obično sadrži kuvani krumpir, mahune, klice graha, špinat i slično povrće. Imamo recept!
Petak – salata s kuvanim krumpirom i tunom
Tuna iz konzerve izuzetno je fleksibilna i ukusna namirnica. Sljubiti je možete s različitim izvorima ugljikohidrata – od riže do tjestenine. Mi vam za danas predlažemo finu kombinaciju s kuhanim krompirom koja se prelijeva toplim temeljcem i koji joj daje nevjerovatnu sočnost. Evo što morate napraviti.
Subota – pečeno voće sa sladoledom
Voće i sladoled savršeni su par, a pogotovo ako slasno ljetno voće prvo ispečete na roštilju ili gril tavi. Upotrijebiti možete voće koje imate na raspolaganju poput bresaka, marelica, šljiva, trešanja…
Nedjelja – salata od piletine i povrća
Ako želite ukusno i zasitno jelo koje obiluje bjelančevinama, u salatu dodajte i nešto pečene piletine koju ste kupili već pečenu u trgovini ili vam je ostala od nekog prijašnjeg ručka.
Sljubite je s finim sezonskim povrćem, a za dodatnu dozu volumena i zasitnosti dodajte i malo kuhane kvinoje, bulgura ili kus-kusa, prenosi Dnevnik.hr.
Izvor: Nezavisne / Dnevnik.hr