Jutarnja kafa za ljude širom svijeta je nezaobilazan ritual koji obezbjeđuje energiju i fokus potreban za početak dana. No, stručnjaci tvrde da vrijeme konzumacije kafe igra ključnu ulogu u njenom učinku na tijelo.
Optimalno vreme za prvu kafu
Prema Libi Galvin postoji idealan trenutak za ispijanje prve šoljice kafe. Ona preporučuje da se kafa konzumira oko 90 minuta nakon što nivo kortizola, hormona stresa, dosegne svoj vrhunac. Kortizol, koji tijelu daje osjećaj budnosti, obično doseže vrhunac 30 minuta nakon buđenja, a zatim počinje da opada, prenosi Alo.
„Pijte kafu sat i po nakon buđenja, kada nivo kortizola počne da opada, kako biste produžili osjećaj jutarnjeg fokusa“, savjetuje Galvin. Tako kafa služi kao produžetak prirodne budnosti, umjesto da je prerano stimuliše.
Opasnosti pretjerane konzumacije
Međutim, kafa nije za svakoga. Profesor Spektor takođe upozorava na potencijalne negativne učinke pretjeranog unosa kofeina, posebno kod osoba osjetljivih na njega. „Osobe koje su osjetljive na kofein mogu osjetiti ubrzan puls i druge neprijatne simptome, ali ti učinci obično nisu trajni ni smrtonosni. Ipak, takve osobe trebale bi izbjegavati kafu“, rekao je.
Uprkos tome, kafa sadrži polifenole i vlakna koja dokazano poboljšavaju zdravlje crijeva, no kod osjetljivih pojedinaca potencijalni troškovi mogu nadmašiti koristi.
Kao i kod svih prehrambenih navika, umjerenost i prilagođavanje individualnim potrebama ključ su zdravog pristupa.
Izvor: Glas Srpske