Magazin

In vino veritas (28): Savjet koji će promijeniti serviranje crvenog vina zauvijek

Skoro svakoj osobi na ovom svijetu je poznato osnovno vinsko pravilo: serviraj bijelo vino rashlađeno, a crveno na sobnoj temperaturi.

Čini se jednostavnim. Ali nije. Ovo pravilo je nastalo u Engleskoj tokom XVII vijeka. Naravno, tada ljudi nisu imali radijatore i centralno grijanje. Kuće su bile hladnije nego danas. Za njih je “sobna temperatura” bila 18°C ili niže.

Da citiramo Bob Dylana – “vremena se mijenjaju”. U XXI vijeku, ljudi modifikuju sobne temperature na skali od 18°C do 27°C. Očito je da prave ugođaj sebi, ali njihovom vinu se to neće svidjeti. Većina ne posjeduje podrum ili vinski frižider sa kontrolisanom temperaturom gdje je idealna temperatura 13°C, pa na kraju ostave vino da odležava na toplom. Ovo nije sjajna ideja, ne samo zbog temperature serviranja, već zato što usporava proces razvitka i starenja vina.

Čak je viđeno da neki drže vino u kuhinji – nekad i iznad šporeta – gdje temperatura doseže i više od 27°C. Strašno. Molim vas da to ne radite sa vinom. Nema smisla.

Srećom postoji jako jednostavno rješenje za ovu dilemu. Prije posluživanja, stavite bocu crvenog vina u frižider dvadesetak minuta. Neki će ovo nazivati herezom, ali vjerujte mi, ima poentu.

Idealno, vaše vino će dobiti lagano rashlađeni karakter, na perfektnoj temperaturi između 13ºC i 18ºC. Vino će biti ukusnije, a gosti zadovoljniji. Zagarantovano.

 

Izvor: DiVina.ba

BONUS VIDEO

Slični članci

Horoskopski znakovi uvijek spremni za spontano putovanje

Urednik

Kako da zaštitite orhideje u novembru

Urednik

Koliko kafe pijete dnevno? Medicina kaže da su ovo bezbjedne količine

Urednik

Veoma dobar horoskop imaće 5 znakova: Konačno srećan dan

Urednik

Naučnici otkrili staklene kuglice nastale udarom meteorita prije 11 miliona godina (VIDEO)

Urednik

Zašto sanjamo? Nova globalna baza snova donosi odgovore

Urednik

Ljudi rođeni u ovom horoskopskom znaku uvijek imaju sreće

Urednik

Od davnina ova biljka se koristi kao amajlija

Urednik

Namažite ovo na mjesto gdje ćete prsnuti parfem, mirisaćete satima

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više