Magazin

In vino veritas (28): Savjet koji će promijeniti serviranje crvenog vina zauvijek

Skoro svakoj osobi na ovom svijetu je poznato osnovno vinsko pravilo: serviraj bijelo vino rashlađeno, a crveno na sobnoj temperaturi.

Čini se jednostavnim. Ali nije. Ovo pravilo je nastalo u Engleskoj tokom XVII vijeka. Naravno, tada ljudi nisu imali radijatore i centralno grijanje. Kuće su bile hladnije nego danas. Za njih je “sobna temperatura” bila 18°C ili niže.

Da citiramo Bob Dylana – “vremena se mijenjaju”. U XXI vijeku, ljudi modifikuju sobne temperature na skali od 18°C do 27°C. Očito je da prave ugođaj sebi, ali njihovom vinu se to neće svidjeti. Većina ne posjeduje podrum ili vinski frižider sa kontrolisanom temperaturom gdje je idealna temperatura 13°C, pa na kraju ostave vino da odležava na toplom. Ovo nije sjajna ideja, ne samo zbog temperature serviranja, već zato što usporava proces razvitka i starenja vina.

Čak je viđeno da neki drže vino u kuhinji – nekad i iznad šporeta – gdje temperatura doseže i više od 27°C. Strašno. Molim vas da to ne radite sa vinom. Nema smisla.

Srećom postoji jako jednostavno rješenje za ovu dilemu. Prije posluživanja, stavite bocu crvenog vina u frižider dvadesetak minuta. Neki će ovo nazivati herezom, ali vjerujte mi, ima poentu.

Idealno, vaše vino će dobiti lagano rashlađeni karakter, na perfektnoj temperaturi između 13ºC i 18ºC. Vino će biti ukusnije, a gosti zadovoljniji. Zagarantovano.

 

Izvor: DiVina.ba

BONUS VIDEO

Slični članci

Kako bez napora očistiti rešetke iz rerne? Jednostavan trik koji zaista funkcioniše

Urednik

Ljeto donosi drastične promjene za ova tri znaka

Urednik

Kada se farbaju jaja po tradiciji: Na Veliki četvrtak ili Veliki petak

Urednik

Moć prirode: Ovo voće je sjajan saveznik zdravog srca!

Urednik

Ovog znaka čeka 20 godina sreće: Imaće uspjeh na svim poljima

Urednik

Kako uzgojiti najsočniji paradajz ovog ljeta

Urednik

Kako bez napora očistiti rešetke iz rerne? Jednostavan trik koji zaista funkcioniše

Urednik

Pun Mjesec donosi drastične životne promjene za tri znaka Zodijaka

Urednik

Srpsko jelo proglašeno najboljim na svijetu

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više