Skoro svakoj osobi na ovom svijetu je poznato osnovno vinsko pravilo: serviraj bijelo vino rashlađeno, a crveno na sobnoj temperaturi.
Čini se jednostavnim. Ali nije. Ovo pravilo je nastalo u Engleskoj tokom XVII vijeka. Naravno, tada ljudi nisu imali radijatore i centralno grijanje. Kuće su bile hladnije nego danas. Za njih je “sobna temperatura” bila 18°C ili niže.
Da citiramo Bob Dylana – “vremena se mijenjaju”. U XXI vijeku, ljudi modifikuju sobne temperature na skali od 18°C do 27°C. Očito je da prave ugođaj sebi, ali njihovom vinu se to neće svidjeti. Većina ne posjeduje podrum ili vinski frižider sa kontrolisanom temperaturom gdje je idealna temperatura 13°C, pa na kraju ostave vino da odležava na toplom. Ovo nije sjajna ideja, ne samo zbog temperature serviranja, već zato što usporava proces razvitka i starenja vina.
Čak je viđeno da neki drže vino u kuhinji – nekad i iznad šporeta – gdje temperatura doseže i više od 27°C. Strašno. Molim vas da to ne radite sa vinom. Nema smisla.
Srećom postoji jako jednostavno rješenje za ovu dilemu. Prije posluživanja, stavite bocu crvenog vina u frižider dvadesetak minuta. Neki će ovo nazivati herezom, ali vjerujte mi, ima poentu.
Idealno, vaše vino će dobiti lagano rashlađeni karakter, na perfektnoj temperaturi između 13ºC i 18ºC. Vino će biti ukusnije, a gosti zadovoljniji. Zagarantovano.
Izvor: DiVina.ba